Trump: 100.000 mrtvih bio bi ‘dobro obavljen posao’

Donald Trump: Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi se 100.000 mrtvih od posljedica korona virusa u SAD-u moglo smatrati “dobro obavljenim poslom” te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti do sredine aprila.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD-u od virusa COVID-19 sa prethodnih 2,2 miliona te ocijenio kako bi, ukoliko SAD uspio taj broj ograničiti na 100.000, to značilo da je “odrađen odličan posao”.

“Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100.000, to je užasan broj, možda čak i na manje … Tako da imamo između 100.000 i 200.000, onda smo svi zajedno napravili odličan posao”, rekao je Trump, prenosi agencija dpa.

Raniju izjavu kako želi da ekonomija bude ponovo pokrenuto do Uskrsa, 12. aprila, nazvao je “ambicioznom”.

“Do Uskrsa bismo trebali dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju, i to, nadam se, značajno”, kazao je američki predsjednik, prenosi Hina.

Produžene mjere socijalnog distanciranja

Smjernice o socijalnom distanciranju vezanom za pandemiju, koje su uvedene na dvije sedmice i trebale isteći sljedeće sedmice, produžene su do 30. aprila.

“SAD produžuje smjernice do 30. aprila radi zaustavljanja širenja korona virusa. Ništa nije gore od preuranjenog proglašenja pobjede”, izjavio je Trump, prenosi Reuters.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u SAD-u, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, iznosi 142.106.

Ukupno je 2.479 ljudi do sada umrlo od posljedica virusa COVIDa-19, a oporavljenih je slučajeva 2.686.

“Stopa smrtnosti će vrhunac najvjerovatnije zabilježiti za dvije sedmice”, kazao je Trump.

Predsjednik je Amerikancima poručio: “Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora.”

Ranije je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio da će pandemija, ukoliko mjere suzbijanja širenja ne budu uspješno provedene, vjerojatno odnijeti između 100.000 i 200.000 života u SAD-u.

Izvor: Agencije