Trudnice u Federaciji BiH same kupuju neophodne lijekove

Clexane injekcije koje je Lana Bavčić do sada koristila (Ustupljeno Al Jazeeri)

Veliki broj trudnica u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine prinuđeno je davati hiljade eura za lijek Clexane, koji je prijeko potreban tokom trudnoće, kao i u periodu poslije nje, jer sprečava nastanak tromba. U nekoliko kantona ovaj lijek se nalazi na esencijalnoj listi, odnosno vlasti finansiraju njegovo korištenje, a u nekim dijelovima Federacije pacijentice same kupuju ovaj lijek.

“Clexane ne koriste samo trudnice s trombofilijom, njega ordinira i svaka trudnica nakon ‘carskog reza’. U Zenici nije postojala laboratorija za testiranje na trombofiliju i najbliža se nalazila u Sarajevu, a ove godine je i poliklinika Medicom uvela taj test kao jednu od svojih usluga”, kaže Lana Bavčić, jedna od trudnica koja koristi ovaj lijek.

Dodaje kako jedna injekcija, doze 0,4 mililitra, trenutno košta 9,40 konvertabilnih maraka (4,8 eura) u apotekama te da svaka trudnica u Zeničko-dobojskom kantonu snosi sama troškove. A jednoj trudnici s dijagnozom trombofilije potrebno je približno 250 injekcija.

Od prvog dana do poslije poroda

Lana Bavčić, koja je inicijatorica da se ovaj lijek uvrsti na esencijalnu kantonalnu listu, ističe kako trudnice s trombofilijom uzimaju Clexane od prvog dana ustanovljene trudnoće do pet sedmica nakon poroda.

“Nerijetko se desi da se Clexane, spasonosni lijek koji čuva zdravlje trudnici, a njenu nerođenu bebu na životu, ordinira i do dva puta dnevno, u zavisnosti od stepena trombofilije. Ja već četiri mjeseca koristim Clexane od prvog dana ustanovljene trudnoće.”

Kako navodi, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog Kantona refundira samo 15 injekcija, dok bh. entitet Republika Srpska trudnicama refundira cijeli iznos.

“Na slici [koju je Lana Bavčić ustupila Al Jazeeri] su Clexane injekcije koje sam do sada koristila – lijevo je 15 injekcija koje mi je Zavod refundirao, a desno, do sada 73 injekcije, koje sam sama plaćala. Moja borba će trajati još šest mjeseci. Ovo najmanje radim zbog sebe i svog finansijskog stanja. Inicijativu sam pokrenula zbog trudnica koje se svaki dan pitaju da li će danas imati dovoljno novca da kupe Clexane i da održe svoje bebe u životu.”

Stalni nadzor ljekara

Lana Bavčić ističe kako ovo radi “zbog svake one trudnice koja nije imala pravo na bezbrižnu trudnoću i zbog svake naredne koja će se susresti s ovim problemom”.

“Kao trudnica koja koristi Clexane, spadam pod visokorizične trudnoće i kao takva moram biti pod stalnim nadzorom ljekara. Možete samo zamisliti koliko koštaju i dodatne kontrole, lijekovi i sve ostalo pored Clexane injekcija”, dodaje.

Al Jazeera je kontaktirala svih deset kantona u Federaciji, odnosno nadležna ministarstva zdravstva. Odgovore smo dobili od njih četiri – dva koja nemaju i dva koja imaju Clexane na listi.

“Clexane (enoksaparin) se ne nalazi na Pozitivnoj listi lijekova u HNK-u i ne očekujemo da će uskoro biti, jer se ne nalazi niti na Federalnoj esencijalnoj listi lijekova. Navedeni lijek se nalazi na Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine”, odgovorili su iz Sektora zdravstva u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Naime, riječ je o lijeku koji spada u farmakoterapijsku skupinu antitrombotika, antikoagulans iz skupine heparina, koji sprečava nastajanje krvnih ugrušaka u veni ili arteriji (tromboza). Oblika je otopine za injekciju u napunjenjoj štrcaljki i primjenjuje se u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog nivoa.”

ZDK: Radna verzija bolničke liste

Odgovor smo dobili i iz ZDK-a, koji navode kako se Clexane “nalazi na bolničkoj listi lijekova Zeničko-dobojskog kantona, koja je još u radnoj verziji”.

“Na trenutno važećim listama lijekova isti se nalazi na bolničkoj listi lijekova, a također se odobravao za specifične slučajeve i po posebnom protokolu, gdje su odgovarajuće medicinske nalaze i indikacije za primjenu na pismeni zahtjev korisnika zdravstvene zaštite razmatrale stručne službe KZZO”, navodi se u odgovoru ministra zdravstva ZDK-a Dragoljuba Brenje.

On dodaje kako je Ministarstvo, “uviđajući apsurdnost takve situacije u formalno pravnom, a i u etičkom smislu”, poduzelo aktivnost da listu lijekova potpuno prebaci u nadležnost KZZO-a, uz prateću i važeću legislativu.

“Napominjem da u trenutnoj situaciji, u pravnom smislu, vlada prava zbrka u domenu formiranja takozvanih esencijalnih lista lijekova na nivou Federacije te praktično imamo situaciju da federalni ministar zdravstva donosi i propisuje takozvanu A listu lijekova, koja je obligatorna za kantone, a da pri tome ne konsultira kantonalna ministarstva zdravstva, niti u obzir uzima finansijske mogućnosti kantona”, ističe Brenjo.

“Radi primjera, trenutno važeće liste u kantonima nose finansijsku težinu od oko 76 miliona KM [oko 38 miliona eura] u Sarajevu, oko 35 miliona KM [oko 17,5 miliona eura] u Tuzli, oko 25 miliona KM [oko 12,5 miliona eura] u Zenici, što dovodi do diskriminirajućeg i neravnopravnog statusa osiguranika u ostvarivanju svojih prava koja su zagarantirana Ustavom Federacije.”

Na listi Kantona Sarajevo

U Kantonu Sarajevo je Clexane na listi, a pomoćnica kantonalne ministrice zdravstva Edina Stević ističe kako se “indikaciono područje za lijek Clexane primjenjuje na sve osiguranike Kantona Sarajevo, pa i na trudnice i dojilje”.

“Ljekar ordinarius procjenjuje potrebu za lijekom u drugom i trećem trimestru trudnoće, a u sažetku karakteristika lijeka datog od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, lijek se ne preporučuje u prvom trimestru trudnoće, dok lijek nije kontraindiciran kod dojilja”, ističe Stević.

Kaže kako se lijek Clexane nalazi na Bolničkoj listi lijekova Kantona Sarajevo i osigurava se osiguranicima Kantona Sarajevo na teret sredstava obaveznog osiguranja.

Dobili smo odgovor i od Stjepana Boguta, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona.

“U svezi Vašeg pitanja glede lijeka Clexane, obavještavamo Vas da je navedeni lijek na bolničkoj listi lijekova i na osnovu odluku povjerenstva za lijekove dostupan je besplatno pacijentima kojima je neophodan”, navodi se u pismenom odgovoru ministra Boguta.

Izvor: Al Jazeera