Trudnice u Brazilu na udaru virusa ‘Zika’

U nekoliko brazilskih saveznih država proglašeno je vanredno stanje zbog širenja virusa ‘Zika’, koji prenose komarci, a koji izaziva urođene defekte kod novorođenčadi. Dodatni problem je već postojeći haos u zdravstvenom sektoru, izazvan finansijskom krizom, najtežom kroz koju ta zemlja prolazi u nekoliko decenija.

Alexandra Da Silva na nogama je čekala četiri sata u ginekološkoj klinici u Recifeu, iako je krvarila nakon spontanog pobačaja.

“Mi smo ljudska bića, a ne psi. Čekam da se smiluju i pregledaju me. Samo su mi rekli da ne znaju kad će me ljekar primiti”, kazala je ona.

Pregledi na stolicama

Da Silva nije jedina. Ulaz i čekaonica klinike puni su žena koje se porađaju, a još nisu primljene u sobe.

“Došla sam s kćerkom. Kažu da nema slobodnih kreveta. Užasnuta sam. Sjedi i pati se. Šta da radimo? Moramo ići od bolnice do bolnice, i to autobusom”, rekla je Maria do Socorro, majka trudnice.

Na spratu iznad porodilje pregledaju na stolicama, jer nema dovoljno kreveta, kao ni medicinske opreme, niti dovoljno ljekara da se pobrinu za sve žene koje dolaze. Na drugoj klinici ortopedsko odjeljenje izgleda kao da je u ratnoj zoni… Hodnici su puni pacijenata, a mnogi po sedam dana čekaju hitne operacije. U saveznoj državi Pernambuco državne bolnice i klinike propadaju zbog nedostatka novca.

“Trenutna situacija je rezultat višegodišnjeg lošeg upravljanja i gomilanja dugova na općinskom i državnom nivou. U kombinaciji s najtežom ekonomskom krizom u Brazilu u posljednjih nekoliko decenija. A ta kriza ne pogađa javno zdravstvo samo ovdje u Pernambucu, nego i u nekim od najvećih saveznih država, uključujući Rio de Janeiro”, javlja Lucia Newman, novinarka Al Jazeera.

U Riju je proglašeno vanredno stanje zbog krize u zdravstvu. Država je ostala bez novca za plate ljekara i medicinske sestre. A u Pernambucu epidemija novog virusa po imenu “Zika”, koji prenose komarci, navela je vlasti da proglase vanredno stanje, iako ni ranije situacija nije bila bolja.

Ljekar ne dolazi…

“Ljekara ima, ali država ih ne zapošljava. Nema dovoljno bolničkih soba, ni resursa. Narod mora protestirati i zahtijevati svoja prava”, kaže jedan od doktora.

Ali, zbog recesije, federalna Vlada provodi planove za smanjenje troškova i tvrdi da saveznim državama može osigurati samo ograničena sredstva, koja bi ublažila trenutnu krizu.

Na klinici, jedna od pacijentkinja više nije mogla trpiti bolove i pala je na pod. Iako su i same uznemirene, druge žene pokušale su je utješiti dok zovu ljekara, koji ne dolazi.

Izvor: Al Jazeera