Trudeauovi liberali osvojili najviše mandata na izborima, ali nemaju većinu

Trudeau će drugi mandat na čelu vlade početi suočen sa sve više podijeljenim parlamentom i zemljom (EPA)

Liberalna stranka Kanade premijera Justina Trudeaua osvojila je najviše poslaničkih mandata na parlamentarnim izborima održanim u ponedjeljak, ali je izgubila većinu i morat će da se oslanja na podršku opozicione partije.

Trudeau (47), koji će drugi mandat na čelu vlade početi suočen sa sve više podijeljenim parlamentom i zemljom i poslije serije skandala koji su bacili sjenku na njegov imidž liberalne ikone, poslao je jutros pomirljivu poruku, prenosi Beta.

“Vi koji niste glasali za nas, znajte da ćemo raditi za vas svakog dana, upravljat ćemo zemljom u korist svakoga”, kazao je Trudeau.

Njegovi liberali su osvojili 157 od 338 mjesta u parlamentu i za većinu im nedostaje 13 poslanika, dok je Konzervativna stranka Kanade Andrewua Scheera dobila 121 mandat.

Manje glasova

Iako je dobila znatno više mandata, Trudeauova stranka je na nivou cijele zemlje dobila manje glasova od konzervativaca, dok u zapadnim pokrajinama Alberta i Saskačevan nije osvojila ni jedan jedini mandat.

Scheer je rekao da rezultati pokazuju da je Trudeau znatno oslabio od izbora 2015. godine.

“Gospodine Trudeau, kada vaša vlada padne, konzervativci će biti spremni i mi ćemo pobijediti”, kazao je Scheer.

On je kasnije na konferenciji za medije okrivio Trudeaua za podijeljenost zemlje i optužio ga da je podsticao sukobe među regijama zemlje.

Kanada je poslije izbora održanih u ponedjeljak dodatno podijeljena uspjehom separatističkog Kvebečkog bloka koji je pobijedio u 32 od 78 okruga pokrajine Quebec, što je skok u odnosu na 10 osvojenih okruga na prošlim izborima.

Kvebečki blok nije pominjao separatizam tokom kampanje i ne očekuje se da će zatražiti referendum o nezavisnosti od Kanade.

Izvor: Agencije