Trudeau zahvalio Trumpu zbog podrške u sporu s Kinom

Trudeau i Trump u razgovoru o slučaju Meng Wanzhou (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog snažne podrške Kanadi nakon “proizvoljnog pritvaranja dvojice Kanađana u Kini”, saopćeno je iz ureda kanadskog premijera nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.  

Trudeau i Trump su se složili da će ustrajati u oslobađanju bivšeg kanadskog diplomata Michaela Kovriga i biznismena Michaela Spavora, koji su pritvoreni u Kini nakon što je kanadska policija prvog decembra uhapsila Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweia.

Meng Wanzhou prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala proizvode proizvedene u SAD-u Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama.  Pritvorene  Kanađane se navodno istražuje zbog sumnje da su doveli u opasnost sigurnost Kine.

Jamčevina od 7,4 miliona dolara

Meng Wanzhou, kći osnivača Huaweia, tvrdi da je nevina, a kanadski dužnosnici da nije bilo političkog upletanja u njeno hapšenje. Puštena je na slobodu uz jamčevinu od 7,4 miliona dolara i 24-satni nadzor. 

Kina je nekoliko puta pozvala Kanadu da ispravi pogrešku i oslobodi Meng inače će se suočiti s neodređenim posljedicama.

Trump je u intervjuu objavljenom prošlog mjeseca naveo da je spreman intervenirati u njenom slučaju ako SAD dobije bolji trgovinski sporazum s Kinom, što je izazvalo oštre kritike kanadskih dužnosnika “zbog nepotrebnog politiziranja tog osjetljivog slučaja”.

Trudeau i Trump u razgovoru o slučaju Meng Wanzhou  “potvrdili su važnost poštivanja nezavisosti pravosuđa i vladavine prava”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije