Trudeau odbacuje razmjenu direktorice Huaweija za zatvorene Kanađane u Kini

Nije to samo pitanje dva Michaela, već svakog Kanađanina koji putuje u Kinu ili drugdje, rekao je premijer Kanade Justin Trudeau (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je u četvrtak da bi razmjena dva Kanađanina zatvorena u Kini za direktoricu Huaweija koja se, na temelju američkog zahtjeva za izručenjem, nalazi u kućnom pritvoru u Kanadi, izložila riziku milione njegovih sugrađana, javlja dpa.

Govoreći na dnevnoj konferenciji o korona virusu, Trudeau je odgovorio na komentar kineskog dužnosnika koji je prethodno signalizirao da je Peking spreman raspravljati o oslobađanju dva Kanađana, osuđena na više od 560 dana zatvora zbog špijunaže, ako Ottawa odustane od postupka izručenja SAD-u direktorice financija Huaweija, Meng Wanzhou, koja je ujedno i kćer osnivača Huaweija, prenosi Hina.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na novinskoj konferenciji da bi odustajanje od postupka izručenja Meng, koju SAD optužuje za privredni kriminal, bilo “u skladu sa vladavinom prava” te bi “pomoglo razrješenju problema dva kanadska državljana”.

Dva Michaela

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao “dva Michaela”, uhapšeni su samo nekoliko dana nakon što je Meng pritvorena u Vancouveru u decembru 2018.

Trudeau je kazao da ne može dopustiti “proizvoljna hapšenja kanadskih državljana kako bi se utjecalo na funkcioniranje pravosudnog sistema”.

“Nije to samo pitanje dva Michaela, već svakog Kanađanina koji putuje u Kinu ili drugdje”, kazao je Trudeau.

“Ako kineska vlada zaključi da je ova razmjena i interakcija efikasan način za zadobivanjem nadmoći nad Kanađanima i nad kanadskom vladom kako bi proizvoljno privodila Kanađane, od tada niti jedan Kanađanin ne bi bio siguran”, kazao je Trudeau.

Izvor: Agencije