Trudeau: Kina ne razumije da je kanadsko pravosuđe nezavisno

Kanada ima pravosudni sistem koji funkcionira bez uplitanja političara, rekao je kanadski premijer Justine Trudeau (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako mu se čini da Kina ne razumije da je kanadsko pravosuđe nezavisno, što je jedan od njegovih rijetkih istupa prema Pekingu u vrijeme pogoršanih odnosa između dvije zemlje, javlja Reuters.

Kineske vlasti traže od Kanade da oslobodi finansijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou koja je u Kanadi uhapšena u decembru 2018. i čeka odluku o izručenju SAD-u koja bi trebala biti objavljena sljedeće sedmice, prenijela je Hina.

Kanadski zvaničnici više su puta rekli da ne mogu intervenirati u taj slučaj.      

“Kanada ima nezavisan pravosudni sistem koji funkcionira bez uplitanja političara”, rekao je Trudeau, zaključivši da Kina tako ne djeluje i, čini se, ne razumije da Kanada ima nezavisno pravosuđe.

Uhapšena zbog saradnje sa Iranom

Ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne nešto kasnije izrazio je zabrinutost kineskom najavom donošenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong u kojem živi više od 300.000 kanadskih državljana.

Nakon hapšenja Meng, kineske vlasti uhapsile su u Kini dvojicu kanadskih državljana pod optužbom za špijunažu, a Peking je zabranio i uvoz sjemena kanadske uljane repice.

Pravosudne vlasti SAD-a vjeruju da je Meng, kći osnivača kineske tehnološke kompanije Huawei, prikrivala pokušaje povezanih kompanija da prodaju opremu Iranu, kršeći sankcije pod kojima se nalazi ta zemlja.

Izvor: Agencije