Trudeau i Macron u Parizu hvalili CETA-u

Emmanuel Macron, Justin Trudeau, Francuska, Kanada
Trudeau je rekao da je CETA moderan i napredan sporazum i da se svaki sporazum može popraviti (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau i francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasili su u ponedjeljak usuglašena stajališta, posebice o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA), koji, kako je rečeno, već donosi koristi.

Trudeau je u svom prvom službenom posjetu Francuskoj, koji traje do utorka.

Predsjednik Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu rekao je da među njima postoji jaka usuglašenost stajališta.

“Francuska će podržati Kanadu uoči sastanka G7 8. i 9. lipnja u Québecu”, obećao je Macron, koji će prije tog sastanka posjetiti Ottawu i Québec.

“Dijelimo ambicioznu viziju francusko-kanadskih odnosa”, odgovorio je kanadski čelnik.

Trudeau: ‘Već se otvaraju radna mjesta’

Sporni globalni gospodarski i trgovinski sporazum privremeno je stupio na snagu 21. rujna 2017. 

“CETA predstavlja novi standard za sve trgovinske sporazume u budućnosti”, rekao je Trudeau, kako prenosi Hina.

“Svaki se sporazum može popraviti i bit će popravljen tijekom godina. Ako Europa ne potpiše trgovinski sporazum s Kanadom, s kojom bi ga zemljom potpisala? Dijelimo jednake prioritete, jednake zabrinutosti”, naglasio je Trudeau, dok je Macron hvalio “sporazum koji odgovara našim vrijednostima”.

“Već se otvaraju radna mjesta, kao i mogućnosti za vaše poljoprivrednike da prodaju više sira Kanadi”, rekao je Trudeau, ustvrdivši da je riječ o modernom i naprednom sporazumu.

Kanadski je premijer u subotu podržao udare Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske na kemijski arsenal Sirije. Nakon Francuske on od 17. do 20. travnja odlazi u London.

Izvor: Agencije