Troškovi Vlade Vojvodine dostupni javnosti

Sve finansije Vlade Vojvodine stavljene su putem interneta na uvid javnosti. Svi zainteresirani, u svakom trenutku, mogu vidjeti kako se troši proračunski novac. I dok se oni ponose transparentnošću, vlast na državnom nivou, predvođena Srpskom naprednom strankom, optužuje ih za malverzacije.

Umjesto dječije igre, tabla koja podsjeća na obećanje. Još prije tri godine stari dvorac Heterland trebao je postati centar za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama. Iako je pokrajinska Vlada izdvojila 1,2 miliona eura i polovinu uplatila, dvorac kod Novog Bečeja i dalje je ruina.

“Gradnja je počela 2012. godine. Urađen je krov, završena fasada, a počelo je i postavljanje električnih instalacija. Odmah nakon početka restauracije izvođač radova otišao je u stečaj, a neki akteri ovog projekta osumnjičeni su za finansijske malverzacije”, izvještava Jelena Milutinović, reporterka Al Jazeere.

Postupak protiv izvođača

Protiv izvođača, firme Gardi, pokrenut je pretkrivični postupak.

“Bankarske garancije su istekle, veštak je izašao da vidi kakvo je stanje na terenu, podneo izveštaj, firma Gardi se nije složila sa tim veštačenjem i zbog toga ne mogu radovi da se nastave”, kaže Saša Šućurović, predsjednik Opštine Novi Bečej.

Nedovršeni dvorac primjer je koji SNS koristi u optužbama protiv pokrajinske vlasti za pronevjere novca. U vojvođanskoj Vladi, međutim, tvrde kako se ne radi o pronevjeri, već o zastoju u realizaciji. Kažu i da su svi tokovi novca vidljivi na sajtu koji su pokrenuli, pa javnost može imati uvid u sve finansije pokrajine u posljednjih 13 godina.

“Mi smo se odlučili, pre svega, na ovaj potez da bi odgovorili stalne prozivke o nenamenskom koruptivnom trošenju sredstava iz pokrajinskog budžeta. Želimo sa druge strane da postavimo jedan standard svim budžetima i republičkim i opštinskim budžetima da na isti način, sa istom dozom transparentnosti posluju”, ističe Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije.

Državni revizor Radoslav Sretenović novu internet stranicu vidi kao odgovoran potez, ali kaže kako javnost ipak nema uvid u procedure trošenja novca.

“Ne možemo na osnovu sajta da utvrdimo da li su ispoštovane sve procedure, naprimer prilikom isplate plata da li je pravilan obračun plata, da li je neosnovano uvećan koeficijent za obračun plata, ili, recimo, da li su sva javna sredstva… Naravno, još jednom podvlačim da je to pozitivan korak”, kaže retenović.

Milioni potrošeni bez osnova

Sajtove poput vojvođanskog, smatraju u Transparentnosti Srbija, trebalo bi imati i ostali državni i lokalni organi.

“Zaziru i dalje državni organi na svim nivoima vlasti od toga da dopuste da se zna sve ono što je tehnički moguće, i to je veliki problem i da opravdanja da nešto neće tehnički biti izvodljivo ne drže vodu”, ocijenio je Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

I dok u pokrajini tvrde da su tokovi novca transparentni, izvještaj revizora za 2014. godinu pokazuje da je te godine u pokrajini potrošeno oko 15 miliona eura bez pravnog osnova. Kakva će biti sudbina seoskog dvorca – još niko ne zna. Mnogo toga zavisi od okončanja sudskih postupaka.

Izvor: Al Jazeera