Troškovi nuklearke Fukushima udvostručuju se

Vojne jedinice su upućene na teren (EPA)

Procijenjeni troškovi katastrofe japanske nuklearne elektrane Fukushima iz 2011. godine udvostručit će se i doseći gotovo 190 milijardi dolara, saopćila je Vlada Japana, naglašavajući da se Japan suočava s izazovom u prevladavanju najgore svjetske nuklearne katastrofe nakon Černobila.

Ukupni troškovi, uključujući kompenzacije, razgradnju i dekontaminaciju, mogli bi se popeti na 188 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko veći iznos od onoga procijenjenog prije tri godine.

Tokio je potvrdio rast troškova povezanih s nesrećom nakon što je javna televizija NHK iznijela slične brojke prošle sedmice.

Dekontaminacija i do 40 godina

Snažan podmorski zemljotres 11. marta 2011. izazvao je divovski cunami, koji se sručio na sjeveroistočnu obalu Japana, ostavivši više od 18.500 mrtvih ili nestalih i uništena tri reaktora u nuklearki Fukushima.

Tokyo Electric Power (TEPCO) ima težak zadatak očistiti visokoradioaktivne šipke potrošenog goriva iz teško oštećenih reaktora, a za cijeli proces razgradnje očekuje se da bi mogao potrajati i do 40 godina.

Također, TEPCO mora platiti naknadu stanovnicima, a vlada će snositi dio troškova za dekontaminaciju i izgradnju skladišta za kontaminirane krhotine Fukushime.

Izvor: Agencije