Tromjesečni moratorij na plaćanje kredita u FBiH

Dogovoreno je da će biti odgođeno plaćanje rata kredita za fizička i pravna lica u sljedeća tri mjeseca (EPA)

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Fadil Novalić održao je jutros u Sarajevu sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području tog dijela Bosne i Hercegovine, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH, navodi agencija Fena.

Na sastanku je zaključeno da je bankarski sektor u FBiH likvidan i funkcionira bez problema, te da će biti odgođeno plaćanje rata kredita za fizička i pravna lica u sljedeća tri mjeseca.

“Fizičkim i pravnim licima banke će omogućiti moratorij, odnosno odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca”, kazao je Novalić nakon sastanka.

“Agencija za bankarstvo i predstavnici banaka usaglasit će odluku i propisati procedure potrebne za realizaciju ovog dogovora”, dodao je prvi čovjek entitetske vlade.

Najkraći rok

Navodi se da će Agencija za bankarstvo FBiH u najkraćem roku pristupiti donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata korona virusa na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH, prenose bh. mediji.

Ističe se da je moratorij propisan za sve dužnike, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije