Oglasi

Trojici bivših pripadnika VRS-a 21 godina zatvora za zločine u Hercegovini

Boris Bošnjak, Miodrag Grubačić i Ilija Đajić osuđeni su za zlostavljanje zatvorenika u kasarni 'Moša Pijade' u Bileći.
Optuženi su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, zaključio je Sud BiHAnadolija

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u srijedu trojicu pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 21 godinu zatvora za ratne zločine nad zatočenim Hrvatima i Bošnjacima s područja Hercegovine koje su počinili kao zapovjednik i stražari u zatvoru u Bileći.

Krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je nekadašnjeg komandanta straže u zatvoru u Bileći Borisa Bošnjaka na 10 godina zatvora, a stražare Miodraga Grubačića i Iliju Đajića na zatvorske kazne u trajanju od od pet, odnosno, šest godina.

Prema optužnici oni su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni „Moša Pijade” u Bileći, te su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, prenijela je Hina.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije VRS-a i obavljao je dužnost komandanta straže u tom zatvoru.

Djelimično oslobođeni optužbe

Optuženi su djelimično oslobođeni optužbe da su u okviru širokog i sistemskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga RS-a, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac vršili progon te nečovječno postupali u namjeri nanošenja velike patnje kod više osoba čime bi počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Za zločine u Bileći počinjene 1992. godine ranije su pravomoćno osuđeni pripadnici VRS-a Goran Vujović na šest, Miroslav Duka na 12 i Željko Ilić na pet godina zatvora.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne sigurnosti i Đačkom domu u Bileći.

Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja umro.

Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih tijela za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, raspisana je potjernica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.