Trojica opozicijskih zastupnika u Turskoj osuđena na zatvorske kazne

Turska, Parlament
Opozicija optužuje Erdogana i Stranku pravde i razvoja da nastoje ušutkati političke protivnike (EPA)

Odlukama žalbenih sudova troje oporbenih zastupnika u Parlamentu Turske pravomoćno je osuđeno na zatvorske kazne, nakon čega im je oduzet i zastupnički imunitet.

Dvoje zastupnika iz prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) osuđeno je u četvrtak na šest godina i tri mjeseca, odnosno devet godina zatvora zbog navodne pripadnosti, kako se navodi, terorističkoj organizaciji.

Jednom zastupniku iz Republikanske narodne stranke (CHP) izrečena je kazna od pet godina i deset mjeseci zatvora zbog toga što je jednom listu, navodno, dostavio videosnimku koja dokazuje da turska obavještajna služba kamionima transportira oružje u Siriju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropski zvaničnik izrazio zabrinutost

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor izrazio je zabrinutost zbog toga što je tročlanoj skupini oduzet zastupnički status u, kako je kazao, još jednom koraku u nepopustljivom nizu poteza usmjerenih protiv oporbe.

Oporba optužuje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) da od neuspjelog državnog udara, koji se u Turskoj dogodio 2016., izricanjem zatvorskih kazni predstavnicima oporbe i kritičarima nastoje ušutkati političke protivnike.

S druge strane, turske vlasti tvrde da su njihovi potezi opravdani, imajući u vidu prijetnje s kojima se zemlja suočava te optužuju HDP za povezanost s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), ali HDP negira takve navode.

Izvor: Agencije