Troje zabavljača napadnuto nožem na bini u Rijadu

Park kralja Abdullaha jedna je od lokacija gdje se organiziraju dvomjesečni festivali (Twitter)

Jedan muškarac je nožem napao i ranio troje zabavljača tokom emisije uživo u saudijskoj prijestolnici Rijadu, objavili su državni mediji, te dodali kako su žrtve u stabinom stanju.

Snimci državne TV stanice, napravljeni u ponedjeljak, pokazuju čovjeka (identificiranog kao 33-godišnjeg Jemenca) kako izlazi na binu u Parku kralja Abdullaha tokom muzičkog nastupa jedne teatarske grupe.

Državna agencija SPA navodi kako su žrtve, dva muškarca i žena, zadobile “površinske rane” i kako su stabilizirani nakon ljekarske pomoći.

Videosnimak koji je na Twitteru podijelila Al Ekhbariya pokazuje čovjeka kako istrčava na binu, ide ka grupi zabavljača u kostimima, a potom pada na tlo kao da ga neko goni.

Drugi video pokazuje kako je napadač zapeo na bini te kako zabavljači bježe.

Motiv napada još nije poznat.

Za zabavu 64 milijarde dolara

Park kralja Abdullaha jedna je od lokacija gdje se organiziraju dvomjesečni festivali u sklopu pokušaja vlasti da otvore saudijsko društvo i razviju ekonomiju ovisnu o nafti.

Na stranici festivala navodi se kako se u parku organiziraju svirke i nastupi uživo, svjetlosne instalacije, penjanje po vještačkim stjenama i vožnje zip-lineima.

Princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, de facto vladar Saudijskom Arabijom, ublažio je društvene restrikcije i promovira zabavu koja je ranije bila zabranjena u konzervativnom kraljevstvu.

Planira se izdvajanje 64 milijarde dolara u sektor zabave u narednih 10 godina.

No, zvaničnici upozoravaju kako uvođenje takvih reformi ima veliki rizik zbog jako konzervativnog društva.

Izvor: Agencije