Troje učenika isključeno iz škole u Aranđelovcu zbog vršnjačkog nasilja

Nakon incidenta pojačane su mjere nadzora u školi 'Mileta Nikolić' u Aranđelovcu (Tanjug)

Troje učenika Srednje tehničke škole “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu, koji su se nasilno ponašali prema svojoj drugarici iz odeljenja, kažnjeni su isključenjem iz te škole.

Kako se navodi u saopštenju, koje je Al Džaziri dostavio direktor škole Dragan Ranković, ovu odluku je donelo Nastavničko veće škole nakon sprovedenih zakonskih mera.

Odluka je doneta tri nedelje nakon objavljivanja videosnimka vršnjačkog nasilja, koji je uznemirio javnost u Srbiji i mesec i po dana od kada se dogodio incident, čiji su glavni akteri bili troje učenika prvog razreda ove srednje škole koji su u učionici tokom odmora, vređali i šamarali svoju drugaricu iz odeljenja.

Žrtva i nasilnici i poslije zajedno na časovima

Za to vreme napadnuta devojčica i učenici koji su je maltretirali nastavili su zajedno da pohađaju nastavu.

“Oni nisu prekidali da idu u školu, nastavili su da pohađaju nastavu kao da ništa nije bilo. Te devojčice su se izvinile našoj kćerci i ona njima. Nisu se u poslednje vreme nešto družile, ali su razmenile izvinjenja”, kaže za Al Džaziru majka napadnute devojčice Jelena Nikolić.

Ipak, tokom tog perioda, kako kaže, nije bilo novih incidenata.

“Škola je pojačala nadzor profesora, direktor je više u školi, imaju više domara, a mislim da su i 3-4 školska policajca bila u školi tako, da nije bilo nikakvih problema ovih poslednjih nedelja”, kaže Nikolićeva.

Na pitanje da li je incident ostavio neke posledice na njenu kćerku, da li ima promena u ponašanju, Nikolićeva odgovara: “Naša kćerka je i ranije bila po prirodi ćutljiva, možda je sad malo više, ali ništa strašno. Ali nema strah od odlaska u školu, nije ga imala ni poslednjih nedelja.”

Majka napadnute djevojčice: ‘Primerena kazna’

Ona smatra da je kazna primerena i da su je učenici koji su napali njenu kćerku zaslužili.

Dragan Popadić, socijalni psiholog, na pitanje da li je isključenje iz škole adekvatna kazna ili se time problem samo prebacuje nekoj drugoj školi odgovara da je to na osnovu raspoloživih informacija teško proceniti.

“Ta odluka Nastavničkog veća je doneta na osnovu analize čitavog slučaja, razgovora sa svim stranama i bez uvida u sve te detalje, teško je oceniti kakva je kazna”, kaže Popadić.

“U nedostaku više informacija ostaje nam samo da imamo poverenje u profesore koji su doneli takvu odluku, da su vodili računa o interesima svih učesnika incidenta”, objašnjava Popadić, koji je autor knjige Nasilje u školama.

Isključenje iz škole moglo bi da bude tek prvi deo kazne za troje srednjoškolaca. Roditelji dvoje učenika su i pre izrečene kazne podneli zahtev da svoju decu ispišu iz te škole.

U međuvremenu je pokrenut i sudski proces protiv troje maloletnika pred Višim sudom u Kragujevcu, tokom kojeg su saslušani svi učesnici incidenta.

Odluka bi, kako je saopšteno iz tog suda, trebalo da bude doneta nakon što i Centar za socijalni rad dostavi svoj izveštaj.

Izvor: Al Jazeera