Troje predsjednika: Otvoriti pregovore s Tiranom i Skopljem, BiH status kandidata

Alexander van der Bellen, Kolinda Grabar-Kitarović, Borut Pahor
Troje predsjednika dali podršku što skorijem otvaranju pregovora Albanije i Sj. Makedonije u euroatlantske integracije i davanju statusa kandidata BiH (Al Jazeera)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Slovenije Borut Pahor i savezni predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen sastali se u srijedu u hrvatskom gradu Šibeniku, na redovitom godišnjem trilateralnom sastanku.

Troje predsjednika je na 6. trilateralnom susretu razgovaralo i budućnosti Europske unije, hrvatskom predsjedanju u prvom dijelu iduće godine, budućnosti jugoistoka Europe, inicijativi Triju mora i klimatskim promjenama, prenosi Hina.

Iskazali su potporu što skorijem otvaranju pregovora o ulasku Albanije i Sjeverne Makedonije u euroatlantske integracije i davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini. 

Troje predsjednika smatra da je “apsolutno neophodno” da se pregovori sa Skopljem i Tiranom otvore do listopada ove godine, otkrila je Grabar-Kitarović. 

Tema su bili i odnosi Hrvatske i Slovenije u vezi arbitraže o granici i hrvatskog ulaska u schengenski prostor.

Pahor: Lakše bi bilo kad bi Zagreb prihvatio odluku arbitražnog suda

Slovenski predsjednik je nakon susreta s Grabar-Kitarović i Van der Bellenom rekao da bi slovenskoj Vladi bilo bi “mnogo lakše” podržati hrvatski ulazak u schengenski prostor kada bi Zagreb prihvatio odluku arbitražnog suda o granici. 

Pahor je rekao da nikakvom izjavom ne želi prejudicirati odluku slovenske vlade o hrvatskom pristupu šengenskom prostoru. 

“Ali mislim da bi bilo vjerojatno lakše kada bi Hrvatska ispunjavala svoju obavezu iz arbitražne presude”, naglasio je.

Nakon što Europska komisija utvrdi da je Hrvatska ispunila sve kriterije za schengenski prostor, njezin ulazak u taj prostor moraju pojedinačno prihvatiti sve članice Europske unije. 

“Mislim da dijalozi poput ovog mogu doprinijeti rješenju tog pitanja. Znate da sam tom dijalogu ne samo vrlo sklon, nego je on i postojao prije deset godina”, dodao je Pahor govoreći o suradnji koju je u to vrijeme, kao slovenski premijer, vodio s bivšom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. 

“Tada su okolnosti bile zahtjevne, čak su i ljudi bili posvađani s obje strane granice. Danas je lakše i doista možemo pronaći rješenje”, poručio je Pahor i zaključio kako ne vidi alternativu dijalogu. 

Grabar-Kitarović je rekla kako Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za šengenski prostor te kako su sve dosadašnje inspekcije pokazale da se to čini na vrijeme, u skladu sa svim propisanim elementima. 

“Vjerujem u potporu svih država članica kad se bude donosila odluka o pristupanju šengenskom prostoru jer je to u interesu sviju. To bi osnažilo hrvatsko čuvanje vanjske granice”, rekla je predsjednica. 

Grabar-Kitarović: Možemo nadići otvorena pitanja

“Uvijek ponavljam da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske države, da možemo nadići ta otvorena pitanja”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Cilj redovnih trilateralnih susreta između Slovenije, Austrije i Hrvatske je jačanje odnosa i suradnje u užem regionalnom formatu, a središnja tema sastanka u Šibeniku bit će budućnost Europske unije, posebno u svjetlu nedavnih europskih izbora, te druge europske i međunarodne teme.

“Predsjednici Pahor, Van der Bellen i Grabar-Kitarović posebno će mjesto na sastanku dati jačanju prijateljskih odnosa susjednih država te Jugoistočnoj Europi. U tom će okviru raspravljati i o nastavku europske perspektive država Zapadnog Balkana i o migracijama”, priopćeno je ranije iz Ureda slovenskog predsjednika.

Troje predsjednika prošle su godine na sastanku u Sloveniji, između ostaloga, snažno podržali europsku perspektivu država jugoistočne Europe i njihov put prema euroatlantskim integracijama.

Ocijenili su, također, da su ovakvi trilateralni sastanci prijateljskih država vrlo koristan okvir za razmatranje europskih, multilateralnih, pa i bilateralnih pitanja, bez obzira na povremene razlike u stajalištima država o pojedinim pitanjima.

Izvor: Agencije