Troje mrtvih u Virginiji, FBI i tužitelji pokrenuli istragu

Guverner Virginije Terry McAuliffe prethodno je proglasio vanredno stanje pred održavanje skupa rasističkih desničara (AP)

Američki Federalni istražni biro (FBI) i savezni tužitelji pokrenuli su istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tokom nereda u subotu u Charlottesvilleu, američka savezna država Virginia, čiji je ukupni tragični bilans troje poginulih i 35 povrijeđenih, javljaju agencije.

Tokom sukoba koji su izbili na skupu bijelih rasista, grupu okupljenih protivnika ovog skupa udario je automobil. Poginula je jedna žena, a povrijeđeno 19 osoba.

Policijski helikopter koji je pratio proteste i sukobe u Charlottevilleu srušio se u šumskoj oblasti, i tom prilikom poginule su dvije osobe.

Neki od povrijeđenih pretrpjeli su povrede opasne po život, a vozač automobila, James Alex Fields mlađi, dvadesetogodišnjak iz Ohija, uhapšen je pod optužbama za drugostepeno ubistvo, zlonamjerno ranjavanje i izazivanje nesreće i bježanje sa lica mjesta, prenosi AFP.

Kako javlja agencija AFP, za sada nema dokaza da je riječ o namjerno izazvanom udesu.

“Pravda će pobijediti”

Nakon što su članovi Republikanske stranke okrivili američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog navodnog odbijanja da kritizira ekstremnodesničarske grupacije koje propagiraju mržnju, državni tužilac Jeff Sessions rekao je kako postupci koji proisteknu iz „rasne zatucanosti i mržnje“ predstavljaju „izdaju naših osnovnih vrijednosti i ne mogu biti tolerirane“.

„Pravda će pobijediti“, rekao je Sessions, prenosi AFP.

Prema navodima svjedoka, automobil je naletio na grupu demonstranata koji su se okupili kako bi protestirali protiv desničara.

Guverner Virginije Terry McAuliffe prethodno je proglasio vanredno stanje pred održavanje skupa rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Leeja, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Izvor: Agencije