Troje mrtvih u potonuću broda kod Istanbula

Najmanje tri osobe su se utopile, a devet se vode kao nestale nakon što je teretni brod Volgo Balt 199, sa ukrajinskom i ruskom posadom, potonuo u utorak u oluji u Crnom moru, blizu Istanbula, prenosi Tanjug.

Među poginulim osobama su i dva spasioca koja su izgubila život kada se njihov čamac razbio o stijene u izuzetno uzburkanom moru dok su išli u potragu za preživjelima, saopćila je turska brodska kompanija GAC.

Još dva spasioca se vode kao nestala, prenosi Reuters.

Brod Volgo Balt 199 prenosio je ugalj i na njemu je bilo 12 članova posade, 11 Ukrajinaca i jedan Rus. Brod je u utorak ujutro poslao SOS signal kod grada Sile, međutim, kontakt sa njim je ubrzo zatim izgubljen.

“Sa broda je spašeno četvoro ljudi, a jedna osoba je pronađena mrtva. Spasioci nastavljaju da traže”, rekao je novinarima turski ministar za transport Binali Yildirim.

Teški uslovi

“Uvjeti su sve teži zbog lošeg vremena tako da spasioce potpomažu helikopteri i čamci obalske straže, dodao je Yildirim.

Oleksij Agafoncev, direktor Valshipa, operatera teretnog broda, potvrdio je da su spašena četiri člana posade a da je jedan poginuo.

Još jedan teretni brod, prenosi također Reuters, sa 14 članova posade je doživio kvar i postoji opasnost da potone. Televizija je prikazala snimke ovog drugog teretnjaka kako pluta na pučini.

Grad Sile se nalazi na oko 40 kilometara istočno od sjevernog kraja Bosforskog moreuza koji je jedini pomorski put za teret koji ide iz zemalja koje izlaze na Crno more, uključujući i rusko ulje i sjeme.

Bosforski moreuz često biva zatvoren zbog loših vremenskih uvjeta, međutim, GAC kaže da je Bosfor još uvijek otvoren.

Svake godine kroz Bosfor prođe oko 10.000 brodova sa 150 miliona tona ulja i naftnih proizvoda.

Izvor: Agencije