Troje mrtvih u poplavama u Albaniji

Izvor: Facebook / Amir Džanko

Najmanje tri osobe izgubile su život u poplavama koje su, nakon obilnih kiša, pogodile Albaniju.

Još teži vremenski uvjeti prognozirani su za noćas i sutra.

Škole su zatvorene do daljnjeg, a vojska i službe za izvanredne situacije su počele evakuaciju stanovništvo iz nekih područja, prenosi Reuters.

Nova autocesta koja povezuje Tiranu s glavnom lukom Drač blokirana je zbog poplave.

Promet je preusmjeren na staru cestu, javljaju albanski mediji.

Vanredna situaciju u Sjenici

Na teritoriju općine Sjenica, na jugozapadu Srbije, palo je 42 litre kiše po četvornom metru i određeni dijelovi grada su i dalje pod vodom, potvrdile su lokalne vlasti.

“U proteklom periodu imali smo naglo povišenje vodostaja i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni”, rekao je općinski predsjednik Hazbo Mujović.

“Između 50 i 100 kuća zahvaćeno je bilo poplavnim talasom i vodu smo pokušavali izbaciti”, dodaje.

Napomenuo je i kako je rijeka Vapa pričinila dosta veliku materijalnu štetu, koju u Sjenici neće moći sanirati bez pomoći države.

“Uglavnom su to domaćinstva iz socijalne kategorije i biće potrebna značajna dinarska sredstva. Takođe, videćemo šta se može uraditi na poboljšanju i proširenju vodotokova Grabovice i Jablanice”, rekao je Mujović.

U dijelu sjeničke općine proglašena je izvanredna situacija.

Kiša padala satima

Obilna kiša, koja je neprekidno padala satima, izazvala je poplavu na više lokacija u užem središtu Tutina, a lokalna cesta prema naselju Mehov krš neprohodna je za promet zbog izlijevanja rijeke Vidrenjak.

Poplavljena su i dvorišta tutinskih srednjih škola, pa neće biti nastave dok se ne saniraju posljedice, javlja novopazarski Radio Sto Plus.

“Vodostaj Lima kod Prijepolja u utorak je učetvorostručen u odnosu na merenja od pre dva dana”, rekao je hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije Aleksandar Vujanović.

Za agenciju Beta je kazao da se u utorak i srijedu očekuje nastavak padalina, tako da će, kako je i najavljeno, vodostaj Lima ozbiljnije prijeći kotu redovne obrane od poplava.

U porastu su vodostaji na rijekama Lim, Ibar i Timok, kao i gornji tok Zapadne Morave, priopćeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kritično i na području Bijeljine

Iz Civilne zaštite Grada Bijeljina upozorili su stanovništvo u naseljenim mjestima Janja, Amajlije i Popovi na pripravnost i pozvali da poduzmu preventivne mjere zaštite materijalnih dobara koja bi mogla biti poplavljena.

Ukazuju da je usljed obilnih padalina u gornjem toku rijeke Drine došlo do znatnog porasta vodostaja, te se na Hidroelektrani Zvornik tokom noći očekuje povećanje protoka vode od 1.500 do 2.000 metara prostornih u sekundi.

Prognoze su da će u srijedu protok dostići i do 2.500 “kubika” u sekundi, što bi izazvalo izlijevanje i plavljenje naseljenih mjesta uz rijeku Drinu.

Poplave u Crnoj Gori

Zbog dvodnevnih obilnih padalina dijelovi Kolašina, Berana, Rožaja, Mojkovca i Podgorice su pod vodom, prenijeli su crnogorski mediji.

U Beranama se izlila rijeka Bistrica cijelom duljinom do rijeke Lim, a poplavljeno je najmanje 100 kućanstava u nekoliko sela.

Ugrožena su i neka izbjeglička naselja u kojima se nalazi najmanje 600 djece, bolesnih i starih ljudi, navode odgovorni.

Sva raspoloživa mehanizacija općinskih vlasti i privatnih poduzetnika je na terenu, potvrđeno je. Ukoliko se padaline nastave, bit će neophodna i pomoć države, jer ta lokalna zajednica ne raspolaže mehanizacijom i smještajnim kapacitetima za izbjeglice i domicilno stanovništvo. 

Na magistralnoj cesti Berane-Lubnice, zbog nevremena i velikih količina padalina, rijeka Bistrica je oštetila magistralu i prijeti mostu.

U Rožajama je mirno, ali je ugroženo 100-ak kuća, prenio je portal CdM.

Situacija u Kolašinu je alarmantna, prenosi Tanjug, a opasnost prije i stanovnicima nekih naselja u Mojkovcu.

Izvor: Agencije