Troje mrtvih i 71 ranjeno na istoku Turske

Među ubijenim je i jedno dijete (Anadolija)

Tri osobe su poginule, a više od 70 ih je ranjeno kada je automobil-bomba eksplodirala u blizini policijske stanice i kasarne u istočnoj turskoj pokrajini Van u blizini iranske granice u srijedu navečer, javljaju turske agencije.

Pokrajinski šef AK partije Zahir Soganda je u razgovoru za Anadoliju kazao da je ranjena 71 osoba, među kojima je 17 policajaca. Prema njegovim riječima, među ubijenim je i jedno dijete.

Brojna policijska i vozila hitne pomoći upućena su na mjesto eksplozije, koja je podmetnuta pod jednu policijsku stanicu.

Česti napadi

Premijer Binali Yildirim, govoreći uživo na televiziji iz Ankare, potvrdio je da je došlo do napada na policijsku postaju u Vanu, ali nije ulazio u detalje.

Nije poznato ko stoji iza napada, ali mediji uz vijest ističu da kurdski militanti često napadaju policijske stanice i druge punktove sigurnosnih snaga automobilima-bombama.

Jugoistočni dio Turske, pretežno naseljen Kurdima, preplavljen je nasiljem otkad je u julu prošle godine propalo primirje sklopljeno između države i zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK)  prije dvije i po godine.

Izvor: Agencije