Oglasi

Triptih - predstava nastala iz inata u vrijeme korone

Troje mladih reditelja imalo je zadatak da izrežira tri kratke predstave koje čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti u vezi sa pandemijom korona virusa.
Predstava Triptih prouzrokovana je korona virusom te se njime i baviFena

Drama Triptih, inspirisana djelima Život je san Pedra Calderona de la Barke u režiji Sabine Begović-Ćorić, Voyzeck prema motivima drame Georga Büchnera u režiji Emina Hajrića i San inspirisan bajkom Hansa Christiana Andersena u režiji Saše Peševskog, premijerno će biti izvedena 3. jula na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Dramaturginja predstave Džejna Hodžić pojasnila je kako su troje mladih reditelja imali zadatak da izrežiraju tri kratke predstave koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti u vezi sa pandemijom korona virusa i 'korona zakonom' čija je posljedica smanjeni iznos budžeta.

Svako od njih bavio se jednim segmentom života – duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obrađivali teme koje su ih zanimale, prenosi Fena. 

Proces rada na ovoj predstavi uveliko se razlikovao od uobičajenog, a akteri predstave ističu da je riječ o eksperimentu.

Nastala u vanrednim okolnostima

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović istakao je da je ova predstava nastala kao rezultat potrebe pozorišta da živi i opstane, potrebe pozorišnih stvaralaca da se bave svojim poslom.

"Nastala je iz inata, a ponajviše iz želje da pozorište postoji i živi. Nastala je kao rezultat improvizacije. Dali smo priliku trima mladim rediteljima da udruže svoje snage i talente", kazao je Bajrović.

Naglasio je da je predstava prouzrokovana korona virusom te da se njime i bavi.

Proba predstave Triptih u Narodnom pozorištu SarajevoFena

"U svakom slučaju oslonili smo se na svoje snage - bez novca, za kostime smo se poslužili već postojećim fundusom. Predstava je nastala iz želje za radom", naglasio je Bajrović.

Direktor Drame NPS-a, glumac Slaven Vidak kazao je da je ovo vanredna predstava za vanredne okolnosti.

Prvak Drame NPS-a Aleksandar Seksan u emotivnom obraćanju povodom predstojeće premijere naveo je da su kao glumci uskraćeni za ono što bi mogli da pruže gledaocima.  

Budžet od nula konvertibilnih maraka

Sama predstava, kako je naveo Seksan, kreirana je za "gotovo nula konvertibilnih maraka".

"Na sceni smo oskaćeni zbog 'korona zakona'. Ali zakon je donesen te se snalazimo kako znamo. Ja sam intimno očajan, očajan što smo dovedeni u takvu situaciju. U takvim okolnostima smo napravili predstavu", kazao je Seksan, dodavši da su svi oko predstave prije svega vezani za svoj posao.

Autorski tim predstave čine Sabrina Begović-Ćorić, Emin Hajrić i Saša Peševski, dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju potpisuje Džejna Hodžić, dok uloge tumače Aleksandar Seksan, Amina Begović, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Mediha Musliović, Vedran Đekić.

Za scenografiju je zaslužan Josip Lovrenović.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.