Oglasi

Tripoli optužuje Francusku da je za Haftara, Pariz negira

Pariz podržava međunarodno priznatu Vladu u Tripoliju, na čelu s premijerom Fayezom al-Serrajem, zvanični je stav Francuske.
Khalifa Haftar je pokrenuo ofanzivu na Tripoli 4. aprilaEPA

Ministarstvo unutrašnjih poslova međunarodno priznate libijske Vlade optužilo je Francusku da podržava komandanta rivalske istočne administracije, penzioniranog generela Khalifu Haftara, što je zvanični Pariz demantirao.

Ministarstvo sa sjedištem u Tripoliju je saopćilo da će, zbog francuskog savezništva s Haftaromn prekinuti "svaku saradnju s francuskom stranom u oblasti bilateralnih sporazuma o sigurnosti", prenio je Reuters.

Pronaći političko rješenje

Ubrzo se oglasio predstavnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je istakao da Pariz podržava međunarodno priznatu Vladu u Tripoliju, na čelu s premijerom Fayezom al-Serrajem.

"Kao što smo to već saopćili u više navrata, Francuska podržava legitimnu Vladu premijera Serraja i posredovanje Ujedinjenih naroda" u pronalaženju političkog rješenja u Libiji, naveo je Macronov predstavnik.

Kako prenosi Reuters, on je dodao da je legitimni sagovornik francuskog predsjednika premijer Serraj, s kojim je Macron, kako je podsjetio, razgovarao u ponedjeljak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.