Trijumf Španjolaca na Reliju Dakar

Završena je najprestižnija maratonska auto-moto utrka na svijetu Reli Dakar. Nakon prošlogodišnje dominacije Francuza, ove godine u obje konkurencije slavili su španjolski vozači. Nani Roma pobijedio je u konkurenciji automobila, a među motociklistima, stazu dugu gotovo 10.000 kilometara, prvi je prošao Marc Coma.

Španjolac Nani Roma pobjednik je Relija Dakar 2014. godine. Deset godina nakon što je slavio u konkurenciji motocikala, ponovio je to i u konkurenciji automobila. Jedan je od samo tri vozača kojima je to pošlo za rukom. Roma je preuzeo titulu od dakarskog rekordera, Francuza Stephanea Peterhansela. Početkom posljednje dionice imao je 26 sekundi prednosti, ali Roma ga je prestigao.

U izuzetno teškom reliju na tlu Južne Amerike, u konkurenciji motocikala slavio je još jedan Španjolac, koji je također preuzeo titulu od Francuza. Marc Coma naslijedio je Cyrila Despresa. Coma je i prethodno osvajao titule, a ovo mu je ukupno četvrta.

Ne može bez žrtava

Jedini natjecatelj iz regije, motociklist iz Srbije, Gabor Sagmeister, završio je 59. Iz grada na Atlantiku, argentinskog San Lorenza, 5. siječnja krenulo je 438 vozila, a nakon gotovo 10.000 kilometara do konačne odrednice na Pacifiku, u čileanskom Valparaisu, stiglo ih je manje od polovine.

Ni ovaj reli nije prošao bez žrtava. Belgijski motociklist Eric Palante poginuo je na petoj etapi, a dva argentinska auto-moto novinara izgubila su život u svom reporterskom vozilu. Brojni vozači od relija su odustali zbog ozljeda.

Bio je to šesti Reli Dakar na tlu Južne Amerike. Velika je vjerojatnost da će se i dalje zadržati na tom kontinentu.

Izvor: Al Jazeera i agencije