Trijumf Donalda Trumpa i u Nevadi

Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Trump osvojio je u utorak navečer po lokalnom vremenu predizbore u saveznoj državi Nevadi, pokazuju projekcije koje su objavili američki mediji, čime je snažno učvršćen njegov status glavnog kandidata u utrci republikanaca za Bijelu kuću.

Pokazatelji premoćne pobjede bombastičnog milijardera toliko su bili jaki da je CNN minutu prije završetka glasanja objavio kako “sa stopostotnom sigurnošću” može najaviti Trumpovu pobjedu.

Prema inicijalnim rezultatima, Trumpovi glavni protukandidati u utrci za republikansku nominaciju, senator iz Floride Marco Rubio i senator iz Teksasa Ted Cruz, bore se za drugo mjesto, prenosi Hina.

Rezultati nakon pet posto prebrojanih glasova pokazuju da Trump vodi s 42,6 posto, Rubio dobiva 25,1 posto, dok Cruz za sada ima 20,1 posto, objavio je CNN.

Stranački izbori u Nevadi uslijedili su nakon sličnih predizbora u Južnoj Karolini, gdje je Trump osvojio skoro trećinu glasova.

Rezultati u Nevadi nisu iznenađenje, jer su ispitivanja javnog mnijenja pokazivala uoči izbora solidnu prednost Donalda Trumpa, za kojeg se očekivalo da će njegov imidž nezavisnog i vanjskog igrača kao i kockarske veze odjeknuti u jugozapadnoj američkoj državi i njenom najvećem gradu Las Vegasu.

Antiimigrantske izjave

Iako je Trump vodio u anketama na nacionalnom nivou, postavljalo se pitanje hoće li u Nevadi polučiti uspjeh kao i drugdje, s obzirom na njegove izjave protiv imigranata.

Još dvojica kandidata za predsjedničku nominaciju Ben Carson i John Kasich znatno su zaostali u utrci, a prema rezultatima koje objavljuje Fox News i MSNBC osvajaju osam, odnosno četiri posto glasova. 

Izbori u Nevadi su četvrti izbori u republikanskom taboru, nakon onih u Iowi, New Hampshireu i Južnoj Karolini, ali prvi u zapadnom dijelu zemlje. Nevada je za republikance ključni barometar u odvijanju izbora, budući da je gotovo 40 posto od tri miliona stanovnika te države latinoameričkog porijekla.

U Nevadi su u subotu glasali demokrati, a pobjedu je odnijela Hillary Clinton. Time je njena kampanja protiv Bernieja Sandersa dobila vjetar u leđa kada se činilo da gubi korak.

Pobjede Trumpa u Južnoj Karolini i Clinton u Nevadi tokom vikenda dale su im znatnu prednost za sljedeću fazu utrke, “Super utorak” 1. marta, kada simultano glasa desetak saveznih država.

Izvor: Agencije