Tribunal: U Indoneziji se dogodio genocid

Suharto je započeo čistke komunista nakon neuspjelog vojnog udara (Al Jazeera)

Tribunal koji ispituje ubistva 400.000 građana Indonezije od 1965-66 zaključio je da je Indonezija „odgovorna za genocid“ nad članovima i simpatizerima Komunističke partije i sljedbenicima predsjednika Soekarna.

Internacionalni narodni tribunal za zločine protiv čovječnosti počinjene 1965. je zaključio da Vlada Indonezije mora provesti istragu i krivično goniti sve odgovorne za ubistva građana.

Predsjedavajući sudija Zak Yacoob je rekao da Vlada „mora hitno djelovati“ kako bi se procesuirali odgovorni za zločine.

Traže izvinjenje i odštetu

Yacoob je kazao za Al Jazeeru da se Vlada Indonezije također mora izviniti svim žrtvama ili preživjelima te isplatiti odštetu.

Drugog oktobra 1965. general Suharto započeo je kampanju protiv zvaničnika i simpatizera Komunističke partije, nakon neuspjelog vojnog udara koji je rezultirao smrću šestorice generala.

U izvještaju se također navodi 10 „grubih kršenja ljudskih prava“ civila, među kojima su zatvaranje, mučenje i seksualno nasilje.

Narodni tribunal je formiran prošle godine nakon što su propali napori da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi.

Reporterka Al Jazeere Step Vaessen javila je iz Jave, gdje se desila većina ubistava, da je odluka neka vrsta „moralne podrške“ žrtvama i njihovim porodicama.

„To je vrlo bitna odluka u slučaju koji progoni Indoneziju već 51 godinu“, javila je. „Sada je pitanje, šta će Vlada učiniti nakon ove odluke?“

Bez pravnih posljedica

Do sada su vlasti sasvim ignorisale postojanje narodnog tribunala.

Pošto tribunal nije pravno utemeljen, ni njegove odluke nemaju pravne posljedice, javlja Vaessen.

Profesor Damien Kingsbury, ekspert za Indoneziju sa Univerziteta Deakin u Melbourneu u Australiji, rekao je da dok odluka nema „praktične posljedice“, njen simbolički značaj je velik.

Kingsbury je kazao da bi mogao biti izvršen dodatni pritisak na vlasti da preduzmu neke mjere.

Izvor: Al Jazeera