Tribunal u Hagu: Ostaje odluka o izuzeću trojice sudija

Sudija Antonetti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane (Arhiva)

Međunarodni sud u Hagu odbio je danas zahtjev Tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog vijeća koje će odlučivati o žalbi generala Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Sudija Joseph Masache iz Tanzanije ocijenio je da je taj zahtjev tužilaca jednak ulaganju žalbe na odluku da sudije budu izuzete, na koje, po pravilu suda, Tužilaštvo nema pravo.

Zahtjev Tužilaštva da tročlano sudsko vijeće ponovo odlučuje o zahtjevu odbrane za izuzeće, sudija Masache je, stoga, odbio kao pravno neutemeljen.

Time je praktično potvrđena odluka sudije Jean-Claude Antonetti da iz apelacionog vijeća zbog “utiska da su nepristrasni” izuzme sudije Theodora Merona, Carmel Agiusa i Liu Daqun.

U odluci o izuzeću trojice članova apelacionog vieća, sudija Antonetti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Agius i Daquan nisu nepristrasne zato što učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

Bez iskustva u radu Tribunala

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Agius i Daqun su unaprijed utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Umjesto njih, sudija Antonetti je u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavio su sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson sa Madagaskara, Prisca Matimba Nyambe iz Zambije i Geberdao Gberdao Kam iz Burkine Faso.

Osim sudije Nyambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS-a Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imala iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudila za zlodjela u Ruandi.

Sudija Nyambe je postavljena i za predsjedavajuću apelacionog vijeća, a samu sebe je imenovala i za sudiju koji će voditi postupak do rasprave o žalbama.

U apelacionom vijeću, po Antonettijevoj odluci, biće i sudije Seymour Panton sa Jamajke i Elizabeth Nahamya iz Ugande.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je, u novembru prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

Sudija Meron

Izuzeti sudija Agius predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS-a predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsjedavao je apelacionim vijećem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS-a Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS-a Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daqun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS-a Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsjednik Tribunala, a sada je predsjednik rezidualnog Mehanizma, pravnog nasljednika tog suda.

Agius je bio potpredsjednik i predsjednik Tribunala, a sudija Liu Daqun potpredsjednik.

Izvor: Agencije