Tribunal spreman za izricanje kazne Šešelju

Šešelj se u tri tačke tereti za zločine protiv čovječnosti (AP)

Haški tribunal u četvrtak izriče presudu optuženom za ratne zločine Vojislavu Šešelju. Optužnica se sastoji od devet tačaka.

U tri se tereti za zločine protiv čovječnosti: progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje.

Šest tačaka optužnice Šešelja tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja: ubistvo, mučenje i okrutno postupanje, bezobzirno razaranje i pljačka javne ili privatne imovine.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je ovo Šešelj počinio kao dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da se većina Hrvata, Bošnjaka i ostalo nesrpsko stanovništvo ukloni sa dijela teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Slučaj troje radikala

Osim Šešelja, kao dijelove udruženog zločinačkog poduhvata, optužnica navodi i Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, generale Jugoslovenske Narodne Armije i Vojske Republike Srpske.

Srbija je obavijestila Haški tribunal da se još čeka odluka nadležnog suda o zahtjevu za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke, koje je haško tužilaštvo optužilo za nepoštivanje suda.

Haško tužilaštvo podiglo je 30. oktobra 2012. optužnicu protiv Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, kojom ih tereti da su utjecali na svjedoke i ometali pravdu u postupku protiv Šešelja.

Međutim, objavljena je tek 1. decembra 2015, uz obrazloženje da se to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru godinu dana ranije.

Izvor: Al Jazeera