Tri vojnika NATO-a žrtve napada u Afganistanu

Jedan američki i dva afganistanska vojnika ranjeni su u istom napadu (EPA)

Tri vojnika pripadnika operacije Odlučna podrška (Resolute Support), koju je NATO rasporedio u Afganistanu, ubijena su u nedjelju u samoubilačkom napadu na njihovu patrolu sjeverno od Kabula, objavilo je zapovjedništvo snaga.

Kako se navodi, ubijeni vojnici su pripadnici vojske Češke Republike.

Jedan američki te dva afganistanska vojnika ranjeni su u istom napadu, dodaje se u saopćenju, prenosi Hina.

Talibani su na Twitteru preuzeli odgovornost za “eksploziju na snage američkog osvajača u Charikaru u kojem je jutros ubijeno ili ranjeno osam Amerikanaca”, navode u poruci vjerojatno misleći na taj napad.

“Napad je izveden blizu Charikara u pokrajini Parwan”, gotovo 70 kilometara sjeverno od Kabula, istaknuo je potpukovnik Martin O'Donnell, oficir za odnose s medijima operacije Resolute Support.

Misija NATO-a

“Tri pripadnika operacije ‘Resolute Support’ ubio je samoubica tokom zajedničke patrole s afganistanskim snagama na istoku Afganistana”, ističe se u saopćenju misije.

Današnji napad se desio 13 mjeseci nakon što su trojicu američkih vojnika ubili talibanski napadači u pokrajini Nangarhar, gotovo 300 kilometara jugoistočno od Parwana.

NATO je zvanično okončao borbene misije u Afganistanu 2014. godine, ali je zadržao gotovo 16.000 vojnika, među kojim je otprilike 14.000 američkih vojnika, u zemlji kako bi pomogli u obuci afganistanskih snaga.

Češka Republika je nedavno odobrila plan da rasporedi 390 vojnika u Afganistan do 2020. godine, što je povećanje od trenutnog broja od 230 vojnika u toj zemlji, u sklopu aktuelne operacije.

Izvor: Agencije