Tri saveznika željna napada na Iran: Je li ih Trump iznevjerio?

Američki državni sekretar Mike Pompeo je naglasio da njegova država samo vrši pritisak na Iran (EPA)

Kada su Sjedinjene Američke Države najavile da šalju udarnu grupu brodova na čelu s nosačem aviona u regiju Zaljeva, činilo se kao da je predsjednik Donald Trump poslušao svoje saveznike željne da napadnu Iran, spriječe ovu državu da izvozi naftu i navedu njen režim da odstupi s vlasti.

U nedjelju su saudijski i emiratski brodovi bili meta sabotaže u luci Fujairah kod Emirata, nakon čeka su se počeli oglašavati ratni bubnjevi na Bliskom istoku. Izvori bliski stranama zagrijanim za napad očekuju da će Washington iskoristiti situaciju za discipliniranje Teherana.     

Entuzijazam za pokretanje napada na Iran prisutan je kod prijestolonasljednika Abu Dhabija, šejka Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana, saudijskog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Sreća u RIjadu i Abu Dhabiju

Želja za ratom između Amerike i Irana koju pokazuju ova trojica čelnika nailazi na odjek u Bijeloj kući kod američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. 

Iran je ovu četvorku nazvao „B timom“ – Bolton, Benjamin Netanyahu, Bin Salman i Bin Zayed.

Ranije je Netanyahu izjavio da „Izrael, sve države regije i sve zemlje koje teže miru u svijetu trebaju biti na strani SAD-a protiv iranske agresije“.  

Na društvenim mrežama su ličnosti bliske vlastima u Rijadu i Abu Dhabiju izrazile sreću zbog poteza koje su poduzele američke snage u regiji, smatrajući to pokazateljem predstojećeg američkog rata protiv Irana.

Međutim, izgleda da su njihove težnje za ratom teško ostvarive, budući da su obje strane u utorak naglasile želju za smirivanjem napetosti i potcrtale da borba u osnovi i nije bila jedna od opcija.   

Američki predsjednik je oštro demantovao da njegova država planira poslati ogroman broj vojnika u Zaljev u očekivanju vojne konfrontacije s Iranom. 

Rusija će pomoći u pronalasku rješenja

Tokom posjete Rusiji, američki državni sekretar Mike Pompeo je naglasio da njegova država ne želi rat s Iranom, nego da samo vrši pritisak na tu državu kako bi promijenila svoju destruktivnu politiku, kako je to rekao.   

Jedan od pokazatelja nastojanja da se stvari stave pod kontrolu jesu i izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kako postoji nada za pronalazak političkog rješenja za krizu vezano za Iran, te da će Rusija pomoći u ostvarivanju tog cilja.

Agencija Reuters prenosi da je američki ambasador u Saudijskoj Arabiji John Abizaid rekao da se „mora provesti detaljna istraga kako bismo razumjeli šta se desilo u luci Fujairah, a zatim poduzeti razumni odgovori bez rata“.  

Ambasador se nije zaustavio na tome, nego je naglasio da izbijanje sukoba na Bliskom istoku nije u interesu Irana, a ni u interesu SAD-a i Saudijske Arabije.

Suprotno onome čemu se nadaju Izrael, UAE i Saudijska Arabija, Washington je više puta pokazao spremnost za ulazak u političke pregovore s Iranom kako bi se postigao dogovor vezano za nuklearni sporazum.

‘Iran ne traži rat s Amerikom’

Trump je prošle sedmice naglasio da ne namjerava nanijeti štetu Irancima, rekavši da oni mogu tražiti od Švicarske broj telefona na koji ga mogu kontaktirati u bilo koje doba kako bi se spor riješio. 

S druge strane, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je naglasio da njegova država ne traži rat s Amerikom unatoč rastućim napetostima između dva dugogodišnja neprijatelja.  

Zvanični mediji prenose da je Khamenei rekao: „Rat ne tražimo ni mi, ni oni. Dobro znaju da to nije u njihovom interesu“.

Khamenei je također u izjavama visokim dužnosnicima potvrdio da Iran neće pregovarati s Sjedinjenim Američkim Državama o još jednom nukleranom sporazumu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije