Tri parlamentarke napustile konzervativce zbog Brexita

Theresa May
Britanski zastupnici u utorak ponovo glasaju o sporazumu Therese May i Evropske unije (Reuters)

Tri proevropski orijentirane članice vladajuće britanske Konzervativne stranke Heidi Allen, Anna Soubry i Sarah Wollaston napustile su stranku zbog, kako su navele, “katastrofalnog vođenja Brexita”, što je novi udarac premijerki Theresi May u pokušajima da ujedini stranku u napuštanju Evropske unije.

Te parlamentarke stalne su kritičarke premijerkine strategije za Brexit, koju, kako vjeruju, vode konzervativni euroskeptici, navodi Reuters.

U saopćenju su objavile da će se pridružiti novoj grupi u britanskom parlamentu, koju je formiralo sedam bivših članova Laburističke stranke, a koji su ranije ove sedmice napustili tu opozicijsku stranku.

Ostavke će dovesti May u još težu poziciju u parlamentu, koji je prošlog mjeseca odbio njen sporazum o Brexitu postignut sa čelnicima Evropske unije. Tada su protiv sporazuma glasali i euroskeptici i proevropski zastupnici.  

Osnivanje novog pokreta

Odlazak članica utjecat će i na pregovaračku poziciju May u Briselu, gdje će britanska premijerka tokom dana razgovarati s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u novom pokušaju revizije sporazuma.

Samo je 37 dana do datuma kad bi Velika Britanija trebala napustiti Evropsku uniju, a dogovora o “urednom” Brexitu još nema, dok ostavke laburista i konzervativaca prijete da naruše decenijama star dvostranački politički sistem u zemlji.

Ranije ove sedmice sedam parlamentaraca napustilo je Laburističku stranku zbog frustriranosti strategijom njenog čelnika Jeremyja Corbyna u vezi s Brexitom, ali i antisemitizma, te su najavili osnivanje novog pokreta – Nezavisne grupe.

May je izjavila da ju je odlazak tri članice stranke “ražalostio”, ali je i dodala da radi “pravu stvar za državu”, te da se proces izlaska Velike Britanije iz EU-a nikad nije činio laganim.

Izvor: Agencije