Tri moguća scenarija katalonskog referenduma

Separatisti bi mogli pozvati na masovnu mobilizaciju širom Katalonije, a produženi štrajk mogao bi pričiniti ozbiljnu štetu državi (EPA)

Dok katalonska vlada ne odustaje od namjere da u nedjelju održi referendum o neovisnosti, koji španjolska vlada želi po svaku cijenu spriječiti, mnogi se pitaju što će iz toga proizaći. No, većina se slaže da se kriza neće okončati referendumom i da scenarija za rasplet ima više, prenosi AFP.

Katalonski ministar vanjskih poslova Raul Romeva rekao je francuskoj agenciji da vlasti Katalonije mogu jamčiti da je “za glasovanje spremno sve što je potrebno”.

“Možemo ponovno tiskati glasačke listiće koliko god puta treba, imamo izbornu listu, glasačke kutije, a imat ćemo i glasačka mjesta”, rekao je Romeva.

Glasovanje koje su katalonske vlasti zakazale za 1. listopad nije običan referendum, s obzirom na to da Madrid zabranjuje njegovo održavanje jer ga smatra neustavnim i primjenjuje mjeru za mjerom kako bi spriječio glasovanje, navodi francuska agencija.

Međutim, izvršna vlast te bogate španjolske pokrajine najavila je održavanje referenduma, optuživši Madrid za “represiju” i predstavljajući svoje težnje kao borbu za demokraciju.

Simuliranje glasanja

Za to vrijeme Madrid aktivira sva pravna sredstva kojima raspolaže kako bi onemogućio glasovanje, pri čemu je policija zaplijenila milijune glasačkih listića i drugi materijal koji je potreban za glasovanje, dok su ključni članova tima koji organizira referendum uhićeni.

Izborno povjerenstvo za nadgledanje glasovanja rasformirano je, a tisuće su policajaca raspoređene kako bi blokirali ulaz na birališta.

Najvjerojatniji scenarij jest onaj po kojemu će Katalonci pokušati organizirati “simuliranje glasovanja”, ali je pitanje koliko će u tome uspjeti, kaže Miquel Iceta, čelnik katalonske Socijalističke stranke, koja se protivi referendumu.

Budući da se čini izvjesnim da će Katalonci glasovati u ovom ili onom obliku i da će broj glasova za otcjepljenje odnijeti prevagu jer protivnici neovisnosti neće ni glasovati, katalonski će separatistički čelnici vjerojatno to iskoristiti.

Na pitanje kako će oni to iskoristiti profesor politike na Autonomnom sveučilištu u Barceloni Gabriel Colomé kaže da bi, prema prvoj opciji, mogli odlučiti ne proglasiti neovisnost kao što su obećali u zakonu koji je usvojio većinski separatistički nastrojen katalonski parlament.

Umjesto toga, navodi Colomé, separatisti bi mogli pozvati na masovnu mobilizaciju širom Katalonije, a produženi bi štrajk mogao pričiniti ozbiljnu štetu Španjolskoj.

Prema tom scenariju, “ono što oni žele jesu pregovori”, objašnjava Colomé, a pregovarali bi o pitanjima autonomije i financiranja, dok je Madrid nagovijestio da je spreman na pregovore.

Moguće i hapšenje Puigdemonta

Druga bi opcija, kako smatra profesor prava na istom sveučilištu u Barceloni Rafael Arenas Garcia, bila da predsjednik Katalonije Carles Puigdemont jednostrano proglasi neovisnost, na što bi Madrid morao reagirati.

“Posljedice će biti proporcionalne”, upozorio je Enric Millo, predstavnik središnje vlade u Kataloniji.

Madrid ima ovlasti da Kataloniji oduzme autonomiju, preuzimajući kontrolu nad regionalnom policijom, a mogao bi i uhititi Puigdemonta, a ta bi slika obišla svijet, navodi AFP.

To bi, kaže Colomé, išlo na ruku separatističkim čelnicima, koji se nadaju da će time “automatski pridobiti podršku onih koji su bili neodlučni i promijeniti logiku neovisnosti u logiku obrane demokracije od represivne države”.

Treći postreferendumski scenarij pretpostavlja da separatisti neće proglasiti neovisnost nego će u nekom trenutku raspustiti katalonski parlament, što bi onda dovelo do prijevremenih regionalnih izbora.

Separatistički čelnici nadat će se da će najnovija kriza okrenuti više ljudi ka otcjepljenju, što će im donijeti još veću parlamentarnu većinu kako bi nastavili borbu za neovisnost, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije