Tri medalje za Amerikance u ‘slopestyleu’

Amerikanac Joss Christensen osvojio je zlatnu medalju u slobodnom skijanju u disciplini “slopestyle” na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Mladi Amerikanac je u četvrtak postao prvi olimpijski pobjednik u ovoj disciplini, koja se u Sočiju premijerno našla u programu.

Dominaciju Amerikanaca u ovoj disciplini potvrdili su Gus Kenworthy i Nicholas Goepper, osvojivši drugo i treće mjesto.

Kineskinja Jianrou Li osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 500 metara.

Dvostruka svjetska prvakinja je slavila ispred Italijanke Arianne Fontana i Južnokoreanke Seung-hi Park.

Olimpijska pobjednica iz Vancouvera Kineskinja Wang nije nastupila u Sočiju, jer je prošlog mjeseca dobila prelom gležnja, ali je Kexin zadržala titulu u kineskim rukama.

Nova medalja za Fourcadea

Na dvostruko dužoj relaciji slavila je, također, Kineskinja Hong Zhang, u vremenu minuta i 14.02 sekundi.

Srebrna i bronzana medalja pripali su Holanđankama Ireen Wuest (+0.67) i Margot Boer (+0.88).

Francuski biatlonac Martin Fourcade osvojio je zlato na 20 kilometara.

Ovo je druga olimpijska titula u Sočiju za Fourcade, koji je prethodno osvojio zlato u dohvatnoj utrci.

Srebro je pripalo Nijemcu Eriku Lesseru, koji je, uprkos gađanju bez greške, zaostao 12,2 sekunde, a bronza Rusu Evgeniju Garaničevu, uz zaostatak od 34,5 sekundi.

Njemački sankaši dominirali

Njemačka reprezentacija u sanjkanju u sastavu Natalie Geisenberger, Felix Loch, Tobias Wendl i Tobias Arlt osvojila je naslov olimpijskih pobjednika u ekipnom natjecanju na ZOI u Sočiju.

Svim članovima njemačke reprezentacije ovo je drugo zlato osvojeno na ZOI u Sočiju, Geisenberger i Loch, su osvajali zlata u pojedinačnoj, a Wendl i Artl u konkurenciji parova.

Oni su lakoćom stigli do naslova u ekipnoj konkurenciji sa 1.030 sekundi prednosti ispred srebrne reprezentacije Rusije za koju su nastupali Tatjana Ivanova, Albert Demčenko, Aleksandar Denisjev i Vladislav Antonov, te 1.646 sekundi ispred bronzane Latvije koju su predstavljali Eliza Tiruma, Martins Rubenis, Andris Šics i Juris Šics.

Inače, ekipno natjecanje doživjelo je svoju premijeru upravo na stazi Sanki u blizini Krasnaje Poljane, a njime su i završena sankaška takmičenja na ovim ZOI na kojima su dominirali njemački predstavnici koji su osvojili zlata u sve četiri kategorije.

Zlato za Poljsku u četvrtak na ZOI u Sočiju osvojila je Justyna Kowalczyk.

Ona je bila najbrža u utrci u skijaškom trčanju klasičnim stilom, sa vremenom od 28:17.8 minuta, drugo mjesto i srebrenu medalju osvojila je Šveđanka Charlotte Kalla (28:36.2), dok je bronzana bila Norvežanka Therese Johaug (28:46.1).

Izvor: Agencije