Tri kandidata u utrci za predsjednika CDU-a

Novi predsjednik stranke birat će se 25. aprila (EPA)

U utrku za predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) i ujedno vjerojatnog kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU službeno su se uključili Armin Laschet i Friedrich Merz, dvojac kojega se i do sada spominjalo kao najizglednije kandidate.

“CDU ima dva izbora: sve po starom ili obnova stranke”, rekao je prilikom službenog predstavljanja kandidature nekadašnji predsjednik Zastupničkog kluba demokršćana u njemačkom parlamentu Merz.

Dodao je kako se njegova politika “temeljno razlikuje” od politike njegovog konkurenta Lascheta, prenosi Hina.

Merz, koji slovi kao kandidat konzervativnog krila stranke, izgubio je krajem 2018. godine, prilikom izbora za predsjednika stranke, od aktuelne predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer.

Kramp-Karrenbauer najavila povlačenje

Ona je, nakon skandala u vezi saradnje CDU-a i populističko desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Tirinška, početkom ovog mjeseca najavila povlačenje sa mjesta predsjednice stranke.

Merz slovi i kao veliki unutarstranački protivnik liberalne politike kancelarke Angele Merkel.

Zbog nesuglasica s Merkel, Merz je 2009. godine napustio visoku politiku te neko vrijeme radio kao savjetnik u ekonomiji.

U slučaju izbora za predsjednika CDU-a, Merz je najavio saradnju s kancelarkom, koja je kazala da će na toj dužnosti ostati do kraja izbornog razdoblja 2021. godine.

“Oboje imamo dovoljno državno-političke odgovornosti da osiguramo punu saradnju”, rekao je Merz.

Laschet, aktuelni predsjednik savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, slovi kao prisni saradnik Angele Merkel i jedan od najvažnijih pobornika njene politike.

“Moramo ponovo ujediniti našu stranku i zemlju i zato se i službeno kandidiram za mjesto predsjednika CDU-a”, rekao je on prilikom službenog objavljivanja kandidature za mjesto stranačkog predsjednika.

Kao svog zamjenika, u slučaju izbora za predsjednika stranke, imenovao je aktuelnog ministra zdravstva i donedavno kandidata za predsjednika Jensa Spahna.

Spahn je svoje iznenadno povlačenje obrazložio “višim ciljevima”.

Vanredni kongres krajem aprila

“Koji put se treba odreći ličnih ciljeva za dobrobit veće stvari”, kazao je Spahn.

Laschet je odustajanje od spominjanog koncepta zajedničkog vodstva stranke, koji je neko vrijeme bio u igri, obrazložio odbijanjem Merza.

“Merz se, tokom razgovora koje smo posljednjih dana vodili, nije htio prikloniti timu”, rekao je Laschet.

Obojica su najavila da mjesto predsjednika CDU-a sa sobom automatski nosi i poziciju kandidata za kancelara demokršćanske Unije CDU/CSU, iako je manjinska stranka u Uniji, bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), najavila kako odluka o kandidatu za kancelara ne može biti donesena bez dogovora s CSU-om.

Prošle sedmice službenu kandidaturu za čelnika CDU-a je objavio i nekadašnji ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen.

Sva tri kandidata dolaze iz najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Prvobitno je, prema planovima čelnice stranke na odlasku Kramp-Karrenbauer, odluka o predsjedniku CDU-a trebala biti donesena krajem godine, na redovnom stranačkom kongresu, ali su, nakon neuspjeha CDU-a na prošlosedmičnim izborima u Hamburgu, postali sve glasniji zahtjevi za ubrzanjem procesa izbora novog stranačkog predsjednika.

Tako je predsjedništvo stranke u ponedjeljak odlučilo da će predsjednik biti izabran na vanrednom kongresu već krajem aprila.

Analitičari govore o “velikoj krizi” u kojoj se nalazi CDU, koja je izbila zbog spora unutar stranke u vezi odnosa prema desničarskom AfD-u i stranci Ljevica.

Puna podrška Angeli Merkel

Ovu potonju dijelovi stranke, zbog toga što ima korijene u državnoj stranci bivše Istočne Njemačke, vide kao ekstremno lijevo orijentiranu.

Rukovodstvo CDU-a složno je u tome da Angela Merkel treba ostati na mjestu kancelara do jeseni 2021. godine, izjavila je Kramp-Karrenbauer.

Ona je, kako piše Spiegel, konstatirala činjenicu da su stranačka stolica i mjesto kancelara trenutno u različitim rukama, ali kaže i da u odboru stranke ni u saveznom odboru u ponedjeljka nije bilo onih koji su to shvatali drugačije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Naprotiv, bez izuzetka bilo je očekivanja da bi trebali vladati u trenutnoj konstelaciji do kraja mandata. S Angelom Merkel kao kancelarkom”, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Kramp-Karrenbauer  je nedavno podnijela ostavku na mjesto lidera CDU, a novi predsjednik stranke birat će se 25. aprila.

Izvor: Agencije