Oglasi

Tri istraživačka tima pokušat će razviti vakcinu protiv korona virusa

Naučnici planiraju imati barem jednu potencijalnu vakcinu protiv virusa u fazi kliničkih ispitivanja do juna.
Proces razvijanja nove vakcine dosad je obično trajao do deset godinaEPA

Tri istraživačka tima, uz podršku globalne koalicije uspostavljene za borbu protiv epidemija, počet će s radom na razvijanju potencijalnih vakcina protiv novog korona virusa, identificiranog u Kini, javlja Reuters.

Proces razvijanja nove vakcine obično je trajao do decenije, ali je Koalicija za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja finansira dva projekta, a sufinansira treći, rekla da je cilj mnogo brže razviti vakcine, prenosi Hina.

Plan CEPI-ja jest imati barem jednu potencijalnu vakcinu u fazi kliničkih ispitivanja do juna, što bi značilo da bi vakcina mogla biti potpuno razvijena i odobrena kroz godinu dana.

Istraživanje provodi farmaceutska kompanija Moderna u saradnji s Nacionalnim institutom za alergijske i zarazne bolesti SAD-a, američkom kompanijom Inovio Pharma te timom naučnika s Univerziteta u Queenslandu u Australiji.

Svaki od tri projekta koristit će različit naučni pristup razvoju vakcina.

Slučajevi zaraze u više zemalja

Novi korona virus, poznat pod nazivom nCoV-2019, prvobitno je zabilježen u kineskom gradu Wuhanu, ali su dosad prijavljeni slučajevi zaraze u više zemalja.

Najmanje je 25 osoba umrlo, a 600 ih je zaraženo virusom koji izaziva slične simptome kao SARS ili MERS.

Svaki od tri projekta koristit će različit naučni pristup razvoju vakcina. Strah od epidemije širi se jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze tim virusom identificirani su i izvan Kine, na Tajvanu, Filipinima, u Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, a u utorak je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u.

Novi virus pripada grupi virusa uzročnika SARS-a, bolesti od koje su prije 17 godina umrle 774 osobe širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.