Tri godine zatvora bivšem austrijskom ministru

Bivši ministar morat će, prema presudi, najmanje šest mjeseci 'odležati' u zatvoru (EPA)

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije i šef delegacije Narodne partije Austrije u Evropskom parlamanetu Ernst Strasser morat će odslužiti tri godine zatvorske kazne, na osnovu presude u vezi s primanjem mita.

Viši sud potvrdio je presudu, odnosno krivicu, i smanjio Strasseru ranije predviđenu zatvorsku kaznu sa tri i po na tri godine.

“Od velikog značaja po demokratiju je delovati protiv politike sopstvenog džepa”, obrazložio je odluku predsjednik Višeg suda Eckart Racz.

On je istakao da korumpirani poslanik u EP-u predstavlja zlo, koje može dovesti u pitanje funkcioniranje Evropske unije.

Nema pravo na žalbu

I Viši sud smatra da je dokazano da je Strasser bio spreman za 100.000 eura – novac koji su nudili britanski ovinari, koji su tvrdili da su lobisti – utjecati na donošenje odluke u zakonodavstvu EU-a.

Ovim je Strasser iscrpio sve mogućnosti žalbe i morat će se povinovati sudskoj odluci i najvjerovatnije će još u ovoj godini dobiti nalog za izdržavanje kazne, prenosi Tanjug.

Bivši ministar morat će, prema presudi, najmanje šest mjeseci “odležati” u zatvoru, a potom ima mogućnost da, uz „zaštitnu ogrlicu“, provede ostatak kazne provede u kućnom pritvoru.

Izvor: Agencije