Tri filma Vinka Brešana na festivalu u Transilvaniji

Tri filmska ostvarenja Vinka Brešana bit će prikazana u programu '3x2' 19. TIFF-a (Igor Kralj / Pixsell)

Međunarodni filmski festival, koji će biti održan od 31. jula do 9. augusta u Transilvaniji, prikazuje hrvatske manjinske koprodukcije Bosonogi car i Priče iz zatvorske ćelije, te tri filma Vinka Brešana u programu posvećenom etabliranim svjetskim rediteljima, prenosi Hina.

Dugometražni igrani film Bosonogi car reditelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj produkciji, bit će predstavljen u sklopu programa Supernova, namijenjenom najvažnijim ovogodišnjim filmskim ostvarenjima.

Dugometražni dokumentarni film Priče iz zatvorske ćelije mađarskog reditelja i scenariste Ábela Viskyja, nastao je u mađarsko-britansko-hrvatskoj koprodukciji.

Ta priča o tri oca koji u zatvoru pišu bajke za svoju djecu, koje će u sklopu radionice pretočiti u film, svjetsku premijeru je imala početkom ove godine, u međunarodnom takmičarskom programu drugog izdanja festivala dokumentarnog filma u francuskom Biarritzu – FIPADOC.

Promocija inovativnih filmova

U transilvanijskom Cluju, najvećem gradu te rumunjske regije u kojoj živi i velika zajednica mađarskog stanovništva, prikazuje se u sklopu programa “Mađarski dani”, posvećenog recentnoj mađarskoj kinematografiji.

U programu “3×3” 19. TIFF-a, prikazuju se tri filmska ostvarenja Vinka Brešana – Maršal i Svjedoci te Koja je ovo država, koje je u 2019. bio drugi najgledaniji domaći naslov u hrvatskim kinima.

Program “3×3” je, inače, namijenjen istaknutim rediteljima iz cijelog svijeta, a ove je godine posvećen i grčkom reditelju Costa-Gavrasu te srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, koji su u programu također zastupljeni trima naslovima.

Međunarodni filmski festival u Transilvaniji najveći je festival igranog filma u Rumuniji, a projekcije njegovog ovogodišnjeg, 19. izdanja održavaju se isključivo u kinima na otvorenom.

Održava se u gradu Cluju-Napoci, s ciljem promovisanja inovativnih filmova koji su originalni i suvereni u izrazu, koriste neobične oblike filmskog jezika ili se usredotočuju na nove trendove.

Izvor: Agencije