Tri decenije od smrti Khomeinija: Kako Iranci vide svoju revoluciju?

Khameneijevi stavovi na godišnjicu smrti njegovog prethodnika Khomeinija jednaki su gledištu potonjeg vezano za američku politiku (Getty Images)

Stavovi iranskog vođe Alija Khameneija na godišnjicu smrti njegovog prethodnika ajatolaha Khomeinija jednaki su gledištu potonjeg vezano za američku politiku. Međutim, iranski krugovi smatraju da se generacija mladih udaljila od ciljeva zbog kojih su njihovi roditelji vodili revoluciju.

Khamenei je napao Sjedinjene Američke Države ujutro na 31. godišnjicu smrti vođe iranske revolucije. Rekao je da Amerika živi u poljuljanoj situaciji i da ovih dana ubija svoj narod, a da se ne izvini za zločine koje počini.

Iran je ove godine otkazao obilježavanje godišnjice smrti pokretača i vođe Islamske revolucije zbog pandemije korona virusa, koja je dosad odnijela živote više od 8.000 Iranaca, dok je broj zaraženih dosegao 160.670.

U televizijskom obraćanju tim povodom Khamenei je rekao da su zahtjevi demonstranata u SAD-u zahtjevi svih naroda koji su trpjeli američku aroganciju i da su nedavni događaji otkrili istinu o američkoj politici.

Naveo je da postupci američke policije prema američkom građaninu afričkog porijekla Georgeu Floydu i njegovo ubistvo nisu novost nego odražavaju prirodu američkog sistema prema drugim narodima, posebno u Siriji, Iraku, Afganistanu i Vijetnamu.

Iranski vođa smatra da su politike američke administracije razotkrile usmjerenje vođa te zemlje, naglašavajući da su riječi mladog Floyda “Pusti me da dišem” zahtjev svih naroda koji se suočavaju s američkim neprijateljstvom i nepravdom širom svijeta.

Posmatrači u Iranu smatraju da se Khameneijevi stavovi nakon 31 godine provedene na funkciji, koje je iznio u televizijskom obraćanju, nisu nimalo promijenili kad je riječ o njegovom negativnom stavu prema američkoj politici i da su ostali jednaki pogledima njegovog prethodnika Khomeinija na globalnu aroganciju.

Kontinuirani razvoj

Akademik i politički istraživač Emad Abshnas smatra da je nemoguće napraviti poređenje između Islamske revolucije u današnje vrijeme i onoga što je bilo prije četiri decenije, naglašavajući da je razvoj oružja u njegovoj zemlji trenutno odvraćajući faktor i doprinosi miru u cijeloj regiji.

U razgovoru za Al Jazeeru ukazao je na postignuća svoje zemlje ostvarena na različitim nivoima, uključujući medicinske i nuklearne nauke i vojne i svemirske tehnologije. Pojašnjava da je Teheran ostvario naučne skokove u skladu s vizijom utemeljitelja Islamske Republike, prkoseći najžešćim sankcijama kojima je čovječanstvo dosad svjedočilo, kako je rekao.

Odbacuje da su američke sankcije protiv Irana uslijedile zbog toga što se ta država počela baviti nekim zabranjenim naukama, poput nuklearnog ili raketnog programa, rekavši da su američke sankcije počele otprilike tri desetljeća od pobjede Islamske revolucije, kada je vlada Mohammeda Mosaddegha nacionalizirala naftnu industriju.

Smatra da je glavni razlog onoga što je nazvao američkim neprijateljstvom prema svojoj zemlji namjera SAD-a da dominira regijom, čemu se Teheran odavno protivi, više od 40 godina. Dodaje da američke sankcije nisu ograničene samo na Iran nego obuhvataju i saveznike Washingtona, poput Turske i drugih.

Zaključio je da iranska revolucija ide pravim smjerom zalažući se za goruća islamska pitanja i odbacivanje strane dominacije nad njenim potencijalima.

Uspjesi i padovi

S druge strane, direktor Instituta za međunarodne odnose Majid Zouari smatra da postoji veliki jaz između Islamske Republike koju je Khomeini radosno najavio i stvarnosti u njegovoj zemlji u ovom trenutku. Upozorio je da neuspjeh Teherana da razumije situaciju unutar zemlje može uništiti sva postignuća revolucije ostvarena na vanjskom planu.

Za Al Jazeeru je dodao da je vanjska politika Teherana postigla vrlo važannapredak, posebno kad je riječ o suprotstavljanju prijetnjama izvana i širenja preko pokreta otpora, od Kašmira do Bliskog istoka, pa sve do sjeverne Afrike. Napominje da se njegova zemlja i dalje suočava s velikim problemima u provođenju socijalne pravde i raspodjeli nacionalnog bogatstva.

Zouari je naglasio da se vanjska politika njegove zemlje čini zrelijom posljednjih godina, na regionalnom i međunarodnom planu, objašnjavajući da je Teheran počeo uzimati inicijativu u svoje ruke kako bi osigurao svoje glavne interese, a to je ono po čemu se razlikuje od ranih godina pobjede revolucije.

Rekao je da je njegova zemlja postala sila koja uzvraća duplom mjerom, ne samo onima koji direktno prijete njenim interesima nego otvoreno staje na stranu svojih saveznika, a to saveznike Teherana čini uvjerenima u njegovu iskrenost. Dodaje da se generacija mladih u Iranu danas udaljila od ciljeva Islamske revolucije.

Završio je riječima da, uprkos velikom broju političkih stranaka u Iranu, niska stopa učešća stanovništva na nedavnim parlamentarnim izborima ukazuje na to da političke struje nisu uspjele smiriti zabrinutosti šire javnosti, što je dovelo do povećanja osjećaja frustracije u narodu prema političarima.

Revolucija protiv hegemonije

Bivši direktor Arapskog centra za iranske studije Mohammed Saleh Sidqian napisao je na društvenim mrežama da je Khomeini vodio revoluciju protiv tiranije i dominacije te da je “pretvorio pasivni i poslušan narod u narod koji zahtijeva svoja prava kod kuće, u regiji i svijetu”.

Rekao je da je vođa iranske revolucije “ukazao naciji na njezinu sposobnost da ostvari promjene, napredak i prosperitet”, naglasivši da je stvorio stanje civilizacijske svijesti kod svoje nacije prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Izvor: Al Jazeera