Tri dana nakon nesreće traje potraga za žrtvama u Đenovi

Genova, Đenova, Vijadukt
Planom će biti obuhvaćeni autoceste, mostovi, vijadukti, ali i javne zgrade, kao što su škole (EPA)

Treću noć nakon katastrofalne nesreće u Đenovi na sjeveru Italije spasioci su u petak nastavili pretraživati pod ruševinama vijadukta i još se između deset i dvadeset osoba smatra nestalima, a dan žalosti i komemoracija za žrtve održat će se u subotu.

Italija je još u šoku nakon katastrofe, a istovremeno se produbljuje sukob između italijanske vlade i koncesionara Autostrade per l'Italia koju dužnosnici optužuju za nepravilno održavanje cestovnog objekta koji se urušio u utorak prije podne.

Prema službenim podacima, broj žrtava u urušavanju vijadukta Morandi u četvrtak je iznosio 38, uz 15 povrijeđenih od kojih je pet u teškom stanju.

Šanse da se pronađu preživjeli smanjuju se iz sata u sat, ali spasioci se ne predaju.

Uklanjanje betonskih ploča

“Pokušavamo izrezati velike blokove betona koji su se srušili s vijadukta, zatim ih uklanjamo dizalicama i tada nastupaju psi tragači, a za njima ide naše osoblje ako ima pozitivnih signala”, objasnio je Emanuele Gissi, komandir vatrogasaca.

Državni tužilac za Đenovu Francesco Cozzi izjavio je novinarima da “bi moglo biti još između deset ili dvadeset osoba nestalih”.

U noći s četvrtka na petak uz svjetlo snažnih projektora, spasioci su bez predaha nastavili pretraživati divovske blokove i betonsku armaturu uz pomoć pasa i građevinskih mašina.

“Naravno, nećemo stati, radimo cijelu noć”, izjavila je glasnogovornica vatrogasaca Marcella Battaglia i objasnila da se ekipe smjenjuju.

U Italiji će dan nacionalne žalosti biti u subotu, a svečani ispraćaj će biti održan u 11,30 na Fiera de Genova, đenoveškom sajmu, u prisustvu najviših italijanskih dužnosnika.

U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l'Italia i vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj kompaniji koja se s druge strane ne predaje, tvrdi da je sve obavljala korektno.

EU među ‘krivcima’

Italijanska populistička vlada obrušila se u traženju krivca i na Evropsku uniju i njenu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije. Na te optužbe reagovala je Evropska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice “samostalno odlučuju” o svojim prioritetima.

Ministarstvo infrastrukture objavilo je osnivanje komisije zadužene za izradu izvještaja u “roku od 30 dana” o uzroku tragedije.

Nogometno prvenstvo trebalo se nastaviti za vikend no utakmice predviđene u nedjelju za ekipe Sampdoriije i Genove odgođene su.

Na drugim sportskim susretima igrači će održati minutu šutnje i nositi crnu trake u znak žalosti. 

Izvor: Agencije