Trgovište u Srbiji jedva preživljava

Svaki četvrti građanin Srbije na rubu je siromaštva, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Najteža situacija je na jugoistoku zemlje. U Trgovištu je, primjerice, prosječna plata 200 eura.

Tvornice su zatvorene, stočarstvom i poljoprivrednom više se niko ne bavi. Grad je u posljednjih 20 godina napustilo 15.000 ljudi. No, ipak, ima i onih koji se vraćaju, javlja Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere. 

Stefan Trajković je iz Trgovišta. Srednju školu je završio Beogradu, a više obrazovanje u Vranju. Iako mlad, vratio se u rodni grad, gdje radi u općini. Bavi se i pčelarstvom, poslom koji je naučio od dede. 

“Kada pogledam situaciju u Srbiji svuda je tako. Svako se žali, svako nema, ali ko radi taj ima, ko ne radi taj nema jednostavno rečeno. Trudi se narod nekako, koliko- toliko. Za preživljavanje ima svako”, rekao je on.

A Trgovište preživljava. To je najsiromašnija općina u Srbiji. Razlog za to je 1.100 nezaposlenih, koji su bez posla ostali gašenjem dvije tekstilne fabrike. Investicija nema, a radna mjesta osigurava općina kroz kratkoročne projekte. Ali ni njih nema dovoljno.

Programi za zapošljavanje

Miljana Zlatković, pomoćnica predsjednika općine Trgovište, kazala je: “Od 1.100 nezaposlenih na Birou, preko tih programa smo uposlili 650 čoveka i planiramo da uposlimo još, ukoliko budemo imali sredstva za to”.

Daleko je od autoputa, nema graničnog prelaza, pa u Trgovište niko ne zalazi. U ovom gradu najbolje rade kafane.

“U trgovištu radi jedna pošta, nema banaka, a nema ni mesare. Ovde radi deset kafića i dve sportske kladionice”, javlja Kostić.

Puno posla imaju i u narodnoj kuhinji. Koristi je trećina stanovništva kao vid socijalne pomoći.

U Srbiji socijalnu pomoć koristi 270.000 ljudi. U zemlji u kojoj je prosječna plata 360 eura, na ivici siromaštva nalazi se 25,4 posto ljudi.

Ekonomski rast

Savjetnica u ministarstvu za rad i ljudska pitanja Nevena Rajković je kazala: “Ono što bi država trebalo da uradi ne zavisi isključivo od socijalne zaštite. U ovom momentu ekonomski rast je ono što može da obezbedi napredak i smanjenje broja korisnika, jer socijalna zaštita je uspešna kada ima manji broj korisnika koji primaju socijalnu pomoć”.

Treba se vratiti poljoprivredi, kaže Aleksandar Stošić iz Trgovišta. Nije napustio to mjesto, a ulagao je u sušenje šumskog voća. Djecu školuje u Beogradu, ali ne želi da ostanu tamo.

“Ja im kažem da uz malo rada i proširivanje tog to što već imaju da bi mogli lepo da žive, da se što više edukuju, da prate te sertifikate, tako da će biti rezultata”, rekao je on.

Da bi Trgovište oživjelo, neophodno je da se ispuni bar jedno od predizbornih obećanja datih njegovim mještanima, poput otvaranja fabrike za proizvodnju košnica. Do tada, mnogi od njih će dane provoditi uglavnom u nekom od lokalnih kafića.

Izvor: Al Jazeera