Trgovinski pregovori Kine i SAD-a u oktobru

Kina i SAD još uvijek nisu uspjele doći do konkretnog dogovora kojim bi bile smirene napetosti između dvije zemlje (EPA)

Kina i Sjedinjene Američke Države nastavljaju trgovinske pregovore, a naredni sastanak delegacija dvije zemlje bit će održan u Washingtonu početkom oktobra.

U saopćenju iz Ministarstva trgovine Kine navedeno je kako je glavni kineski pregovarač i zamjenik kineskog premijera Liu He obavio telefonski razgovor s američkim tajnikom trezora Stevenom Mnuchinom i trgovinskim predstavnikom te zemlje Robretom Lighthizerom.

Dvije strane su se dogovorile da će 13. kinesko-američki trgovinski i ekonomski pregovori na visokom nivou biti održani početkom oktobra u Washingtonu te kako će time biti nastavljeni bliski kontakti.

Predstavnici obje zemlje su se, također, složili kako je neophodno da se poduzmu konkretni zajednički koraci i napori radi uspostavljanja odgovarajućih uslova za nastavak pregovora.

Iako je od početka pregovora prošla cijela godina i održano 12 sastanaka, Kina i SAD još uvijek nisu uspjeli doći do konkretnog dogovora kojim bi bile smirene napetosti između dvije zemlje.

Juan gubi vrijednost

Američki predsjednik Donald Trump je ranije izjavio kako njegova zemlja nastavlja trgovinske pregovore s Kinom, ali da još uvijek nije spremna za dogovor.

Nakon što je kineska valuta juan posljednjih nekoliko sedmica počela gubiti vrijednost u odnosu na američki dolar, Ministarstvo finansija SAD-a optužilo je Peking za “manipuliranje s kursom”.

U nedjelju je Washington počeo s primjenom carina od 15 posto na niz proizvoda koji se uvoze iz Kine, dok je Peking uveo dodatne namete na uvoz američke sirove nafte.

SAD, također, planira od 1. loktobra povećati carine na 30 posto, sa 25 posto postojećih carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 250 milijardi dolara.

Trump je u utorak upozorio da će u drugom mandatu (ako bude reizabran 2020. godine) biti još oštriji prema Pekingu ukoliko se trgovinski pregovori budu odugovlačili.

Izvor: Agencije