Trg Srđana Aleksića u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara i izvršni direktor nevladine organizacije koja je pokrenula inicijativu otkrili ploču na gradskom trgu (Anadolija)

Gradski trg u centru Novog Pazara od četvrtka nosi naziv po Srđanu Aleksiću, Trebinjcu koji je prije 23 godine izgubio život braneći sugrađanina Bošnjaka od batina.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović i izvršni direktor nevladine organizacije koja je pokrenula inicijativu “Urba In” Sead Biberović poručili su, otkrivajući tablu s Aleksićevim imenom, da je želja da se svi sjećaju dobrih ljudi, koji su velikim i čovječanskim djelima ostali u sjećanju.

Prema riječima Mahmutovića, Gradsko vijeće donijelo je odluku da trg na kojem se okupljaju mladi ponese ime velikog čovjeka, u želji da se građani sjećaju dobrih i pravih ljudi.

“Ne postoji u životu veće priznanje od onoga što čoveka čini čovekom”, rekao je Mahmutović, dodajući da je današnja poruka s trga poruka zajedništva, tolerancije i suživota.

Sjećati se dobrih ljudi

“Na ovaj način želimo da se ljudi sećaju dobrih i pravih ljudi, koji su velikim i čovečanskim delima ostali zapamćeni kod svih, sadašnjih i budućih generacija, i koji su delima pokazali da je najveće delo biti čovek”, dodao je.

Biberović je rekao da je izuzetno zadovoljan što se Novi Pazar upisao na spisak gradova i opština koje imaju neko obilježje s imenom Srđana Aleksića.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što ćemo ga se sećati i što ćemo naraštajima govoriti o ovom čoveku, u nadi da će se i oni ponašati onako kako se ponašao Srđan Aleksić”, kazao je Biberović.

U srijedu je, na godišnjicu smrti, jedna ulica u Beogradu, također, dobila ime po Srđanu Aleksiću, a prije su to uradili i u Pančevu, Novom Sadu, Tuzli, Sarajevu i Trebinju.

Izvor: Agencije