Trećina žena je žrtva nasilja

Prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena žrtva je fizičkog ili seksualnog nasilja. Počinioci su najčešće partneri, a žrtve se godinama oporavljaju od fizičkih i psihičkih posljedica zlostavljanja.

Kay Schubach živi otmjenim životom. Direktorica je uspješne umjetničke galerije i upravo se vratila kući, u Australiju, sa odmora u Maroku. Kay se ne uklapa u uobičajenu sliku žrtve nasilja u obitelji.

“Jednom me je udario dok sam vozila. Drugi put me je izbacio iz stana potpuno nagu”, kazala je Schubach.

Pokušavao joj je kontrolirati život i s vremenom ju je sve više zlostavljao.

Schubach  je dodala: “Pokušao me je ugušiti u stanu. Mislila sam da ću umrijeti. I tada sam shvatila, ovo je postalo ozbiljno, moram se što prije izvući iz ove situacije”.

Povratak u normalu

Njezin je partner trenutačno u zatvoru. Napisala je knjigu o svojem iskustvu i polako vratila život u normalu.

Pred drugim žrtvama još je dug put. Lisu je partner više puta pokušao zadaviti. Trebalo joj je deset godina kako bi potražila pomoć.

Najmanje šest žena uvijek je smješteno u sigurnoj kući u Sydneyu, koja ima i prostorije za djecu.

“I ova djeca osjećaju posljedice zlostavljanja. Ne moraju nužno nešto vidjeti. Ali djeca su apsolutno svjesna onoga što se dešava u kući”, rekao je Morgan Blackburn iz Pokreta za zaštitu žena.

Ovakve se priče čuju u cijelome svijetu. Prva detaljna međunarodna studija o nasilju nad ženama zapanjila je mnoge.

Skretanje pažnje

Claudia Garcia Moreno Esteva iz Svjetske zdravstvene organizacije je rekla: “Zaista skreće pažnju na veličinu ovog globalnog problema i to koliko je potrebno hitno poduzeti korake protiv nasilja koje čine partneri i seksualnog nasilja uopće.”

Nijedna zemlja nije imuna na ovaj problem. Ali nasilje nad ženama češće je u pojedinim dijelovima svijeta. Dvije trećine žena iz Subsaharske Afrike, koje su izjavile da su barem jednom bile u vezi, kažu da je partner bio nasilan prema njima. U Istočnoj Aziji, 16 posto žena žrtve su nasilja.

Ali poruka Svjetske zdravstvene organizacije ista je za cijeli svijet: neophodno je priznati problem i pozabaviti se društvenim i kulturološkim faktorima koji ga uzrokuju.

Izvor: Al Jazeera