Oglasi

Trećina žena je žrtva nasilja

Prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena žrtva je fizičkog ili seksualnog nasilja.

Prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena žrtva je fizičkog ili seksualnog nasilja. Počinioci su najčešće partneri, a žrtve se godinama oporavljaju od fizičkih i psihičkih posljedica zlostavljanja.

Kay Schubach živi otmjenim životom. Direktorica je uspješne umjetničke galerije i upravo se vratila kući, u Australiju, sa odmora u Maroku. Kay se ne uklapa u uobičajenu sliku žrtve nasilja u obitelji.

"Jednom me je udario dok sam vozila. Drugi put me je izbacio iz stana potpuno nagu", kazala je Schubach.

Pokušavao joj je kontrolirati život i s vremenom ju je sve više zlostavljao.

Schubach  je dodala: "Pokušao me je ugušiti u stanu. Mislila sam da ću umrijeti. I tada sam shvatila, ovo je postalo ozbiljno, moram se što prije izvući iz ove situacije".

Povratak u normalu

Njezin je partner trenutačno u zatvoru. Napisala je knjigu o svojem iskustvu i polako vratila život u normalu.

Pred drugim žrtvama još je dug put. Lisu je partner više puta pokušao zadaviti. Trebalo joj je deset godina kako bi potražila pomoć.

Najmanje šest žena uvijek je smješteno u sigurnoj kući u Sydneyu, koja ima i prostorije za djecu.

"I ova djeca osjećaju posljedice zlostavljanja. Ne moraju nužno nešto vidjeti. Ali djeca su apsolutno svjesna onoga što se dešava u kući", rekao je Morgan Blackburn iz Pokreta za zaštitu žena.

Ovakve se priče čuju u cijelome svijetu. Prva detaljna međunarodna studija o nasilju nad ženama zapanjila je mnoge.

Skretanje pažnje

Claudia Garcia Moreno Esteva iz Svjetske zdravstvene organizacije je rekla: "Zaista skreće pažnju na veličinu ovog globalnog problema i to koliko je potrebno hitno poduzeti korake protiv nasilja koje čine partneri i seksualnog nasilja uopće."

Nijedna zemlja nije imuna na ovaj problem. Ali nasilje nad ženama češće je u pojedinim dijelovima svijeta. Dvije trećine žena iz Subsaharske Afrike, koje su izjavile da su barem jednom bile u vezi, kažu da je partner bio nasilan prema njima. U Istočnoj Aziji, 16 posto žena žrtve su nasilja.

Ali poruka Svjetske zdravstvene organizacije ista je za cijeli svijet: neophodno je priznati problem i pozabaviti se društvenim i kulturološkim faktorima koji ga uzrokuju.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.