Trećina građana Srbije naoružana

Pravu opasnost u Srbiji predstavlja oružje koje nije registrirano (Reuters)

Građani Srbije posjeduju blizu tri miliona komada oružja, što ih svrstava u sam vrh svjetske liste kada je naoružanost stanovništva u pitanju, izjavio je u četvrtak inspektor u odjeljenju za javni red i mir Policijske uprave Beograd Ivan Cvijović.

Prema njegovim riječima, u prosjeku od 100 građana Srbije njih trideset i troje je naoružano vatrenim oružjem, a od Srbijanaca su naoružaniji samo Amerikanci i Jemenci.

“Treba imati u vidu, kada su statistički podaci u pitanju, da postoje osobe, recimo pasionirani lovci koji imaju i po nekoliko komada oružja u svom vlasništvu”, dodao je Cvijović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On tvrdi da je čest slučaj da osoba posjeduje legalno jedan komad oružja dok druge komade drži neprijavljeno, kao i da pravu opasnost u Srbiji predstavlja oružje koje nije registrirano.

“U Srbiji narod tradicionalno voli oružje, a zahvaljujući sukobima tokom devedesetih u regionu, danas imamo toliko naoružanja u zemlji”, zaključio je Cvijović.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da oni koji imaju nelegalno oružje to oružje ne prijavljuju iz straha da ne budu kažnjeni.

Nikolić smatra da bi trebalo proglasiti aboliciju za nelegalno oružje, kako bi oni koji žele da ga dobrovoljno predaju bili sigurni da im se ništa neće desiti.

Izvor: Agencije