Trećina američkih ekonomista očekuje recesiju do 2021.

Burza
Epidemija korona virusa je, pokazala da svaka zemlja mora imati stratešku proizvodnju proizvoda na svojoj teritoriji (Reuters)

Jedan broj američkih ekonomista prilično je zabrinut zbog rizika koje sa sobom nose neke ekonomske mjere predsjednika Donalda Trumpa i očekuju recesiju u SAD-u do kraja 2021. godine.

Tridesetčetiri posto ekonomista koje je anketirala Nacionalna asocijacija za ekonomiju poslovanja (NABE), izrazilo je uvjerenje da će gospodarsko usporavanje prijeći u recesiju 2021., prema rezultatima istraživanja objavljenim u ponedjeljak, prenosi Tanjug agenciju AP.

To je više u odnosu na anketu u veljači, kada je takvo mišljenje imalo 25 posto ispitanika.

Tek dva posto anketiranih očekuje da će recesija početi ove godine, dok 38 posto predviđa da će se to dogoditi 2020. godine.

Skepticizam u vezi trgovinskih pregovora s Kinom

Oni su i ranije izražavali strahovanje da bi Trumpove tarife i veći proračunski deficit na kraju mogli prigušiti gospodarski rast.

Kada je riječ o izgledima za uspjeh u posljednjem krugu trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, američki ekonomisti su u anketi NABE-a također izrazili skepticizam.

Samo pet posto ispitanika je predvidjelo da će pregovori rezultirati sveobuhvatnim trgovinskim sporazumom, 64 posto je reklo da je moguć neki površan sporazum, a gotovo jedna četvrtina očekuje da se dvije zemlje neće dogovoriti ni o čemu.

U anketi, provedenoj između 14. srpnja i 1. kolovoza, sudjelovalo je 226 ispitanika, koji uglavnom rade za korporacije i trgovinska udruženja.

Generalno gledano, odgovori ekonomista predstavljaju kritiku ukupnog pristupa Trumpove administracije ekonomiji, navodi AP.

Ipak, većina ekonomskih pokazatelja za sada se čini čvrstim.

Većina ekonomskih pokazatelja za sada čvrsti

Poslodavci kontinuirano otvaraju nova radna mjesta, stopa nezaposlenosti je blizu 50-godišnjeg minimuma, a potrošači su optimistični.

Podaci o maloprodajj u SAD-u, objavljeni prošlog četvrtka, pokazali su da je promet na malo skočio u srpnju najviše u četiri mjeseca.

Istraživanje je, također, pokazalo da je oštro pao postotak ekonomista koji smatraju “pretjerano stimulativnim” rezanje poreza u vrijednosti 1,5 tisuća milijardi dolara tijekom sljedećeg desetljeća i da će to vjerojatno “nazidati” proračunski deficit koji bi se trebao smanjivati.

Postotak ekonomista koji su se tako izjasnili pao je na sadašnjih 51 posto sa 71 posto iz kolovoza 2018. godine, navodi AP.

U međuvremenu, Donald Trump i vodeći dužnosnici Bijele kuće odbacili su zabrinutost od posrtanja domaćeg ekonomskog rasta, navodeći da ne očekuju recesiju nakon nestabilnog tjedna na globalnom tržištu duga.

Također inzistiraju na tome da američki trgovinski rat s Kinom ne nanosi štetu SAD-u, prenosi agencija Reuters.

Trump: Ne mislim da imamo recesiju, ide nam dobro

“Ne mislim da imamo recesiju. Ide nam izuzetno dobro. Naši potrošači su bogati. Omogućio sam golemo smanjenje poreza i oni su akumulirali novac”, rekao je Trump novinarima.

Predsjednik SAD-a je, međutim, manje optimističan od svojih suradnika kada je riječ o postizanju trgovinskog sporazuma s Kinom, navodeći da, iako smatra da je Kina spremna da postigne sporazum, on još nije spreman da sklopi dogovor.

Nagovijestio je kako Bijela kuća želi da Peking prvo razriješi aktualne prosvjede u Hong Kongu.

Istovremeno, ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow poručio je da će trgovinski predstavnici dvije zemlje razgovarati u roku od deset dana te da će, ako ti razgovori prođu dobro, kineska delegacija doći u SAD kako bi se ostvario napredak u pregovorima koji imaju za cilj okončanje trgovinskog spora, koji predstavlja potencijalni rizik po globalni ekonomski rast.

I pored toga što su pregovori za sada zastali i što se nad globalnom ekonomijom nadvija prijetnja od povećanja carina i uvođena drugih trgovinskih ograničenja, Kudlow je za Fox News Sunday rekao da je SAD “u prilično dobroj formi“.

“Nema recesije na vidiku. Potrošači rade. Njihove plaće rastu. Oni troše i štede”, izjavio je on.

Komentari Trumpa i Kudlowa uslijedili su nakon prošlotjednog intenziviranja zabrinutosti od moguće recesije u SAD-u, što je snažno pogodilo financijska tržišta.

Izvor: Agencije