Treći AJB DOC Film Festival u prilagođenom formatu

Fočo: Prilagođavamo se mjerama i situaciji, ali nastavljamo raditi (Dženat Drekovi?)

U uslovima svjetske pandemije mnoga kulturna dešavanja pa i festivali su otkazani ili je njihovo održavanje pomjereno, a takva sudbina nije zaobišla ni domaća međunarodna filmska, dokumentarna i muzička dešavanja. U takvom ozračju mnogi organizatori odlučuju se na preseljenje organiziranog programa u virtuelne uslove, pa tako publika ne biva uskraćena za kulturne aktivnosti.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, potvrdio je da će se treće izdanje ovog festivala, planirano za 11. – 15. septembra u Sarajevu, ipak održati u prilagođenom formatu.

„Svjesni smo činjenice da je autorima dokumentarnih filmova vrlo važno da kontinuirano rade i proizvode, ali i da svoje radove imaju gdje plasirati. Iako mi nemamo finansijski interes od same organizacije, autore stavljamo u prvi plan i u skladu s društvenim angažmanom naše kompanije Al Jazeere Balkans, odlučili smo u smanjenom i prilagođenom izdanju održati AJB DOC. Ukazat ćemo na važne i ozbiljne teme koje su aktuelne u svijetu dokumentarnog filma te našoj vjernoj publici prikazati najboljih 18 ostvaranja, od čega je sedam lokalnih i regionalnih filmova. Sretni smo jer interesovanje za AJB DOC raste iz godine u godinu i posjećenost je sve veća. Zato ćemo se prilagođavati mjerama i situaciji, ali nastavljamo raditi“, rekao je Fočo.

Voyage – tema Trećeg AJB DOC-a

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je Voyage, odnosno putovanje koje se prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, ali i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeno fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi sa smislom i snagom.

Kao i prethodnih godina u Takmičarskoj selekciji bit će prikazani dokumentarni filmovi namjenjeni televizijskom emitovanju, u selekciji Last Minute Cinema dugometražni dokumentarci, a AJB Prikazuje okupit će najbolje dokumentarce regionalne produkcije.

Uskoro će i zvanično biti predstavljen i program ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala.

Prošlogodišnja generacija treninga koji se organizuje u saradnji sa Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe

Pored projekcija, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, bit će organizovan i trening Produkcija dokumentarnih filmova mobilnim telefonom za studente akademija scenskih umjetnosti i filmskih akademija, producente, novinare i kreativce. Trening vodi Adnen Chaouachi, tuniški novinar i TV-producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Instituta, a prijave se vrše putem oficijelne festivalske web-stranice.

Trodnevni trening bit će održan virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača.

Svim učesnicima na treningu bit će dodijeljeni certifikati o učešću Al Jazeera Media Institutea.

Osim toga, svi odabrani učesnici imat će rok mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku ovog perioda voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1.500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja. Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Izvor: Al Jazeera