Treća osoba iz SAD-a zaražena ebolom

Ljekari bez granica saopćili su da svijet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole (AP)

Kršćanska misionarska grupa SIM saopćila je kako se i treći američki zdravstveni radnik zarazio virusom ebole, radeći s pacijentima u Zapadnoj Africi.

Ta grupa nije saopćila ime američkog ljekara, ali je navela da je radio u bolnici ELWA, koju je osnovao SIM u liberijskoj prijestolnici Monroviji, prenosi AFP.

Dvojica Amerikanaca su također radili u ELWA – ljekar Kent Brantly i medicinska sestra Nany Writebol. Prebačeni su iz Liberije i kod kuće se uspješno liječe od ebole.

Za razliku od to dvoje Amerikanaca, nova američka žrtva nije direktno radila s oboljelima od ebole i za sada nije jasno kako se zarazila od te bolesti koja se uglavnom završava smrću.

Nalazi se u bolnici u karantini.

Apel Ljekara bez granica

Međunarodna medicinska organizacija Ljekari bez granica ranije je saopćila da svijet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole i apelirala je na na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć i medicinsko osoblje u Zapadnu Afriku.

“Šest mjeseci od izbijanja najteže epidemije ebole u historiji, svijet gubi bitku sa zaustavljanjem njenog širenja. Lideri ne mogu savladati ovu transnacionalnu prijetnju”, izjavila je predsjednica Ljekara bez granica Joanne Liu u UN-u u New Yorku.

Od ebole je do sada u Zapadnoj Africi umrlo više od 1.500 ljudi, dok se broj oboljelih procjenjuje na 3.000.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime prema rijeci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Prenosi se kontaktom s izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj ili dodirivanjem tijela osoba umrlih od ebole, zbog čega najveći rizik da obole prijeti ljekarima i drugim medicinskim radnicima.

Od nje je umrlo blizu dvije trećine oboljelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dvije epidemije stopa smrtnosti je bila gotovo 90 posto.

Izvor: Agencije