Trebaju li se investitori brinuti zbog čistki u S. Arabiji?

Deseci članova kraljevske porodice, funkcioneri i biznismeni pritvoreni su i suočeni s optužbama za pranje novca, podmićivanje, iznude i zloupotrebu položaja (Reuters)

Centralna banka Saudijske Arabije preduzela je mjere kako bi smirila strahove investitora usred kampanje hapšenja na čijoj su se meti našli neki od najbogatijih ljudi u toj zemlji, uključujući i članove kraljevske porodice.

Monetarna agencija Saudijske Arabije saopćila je da je tekuća kampanja usmjerena ka ukidanju korupcije i da neće utjecati na kompanije povezane s uhapšenim biznismenima.

“Računi osoba umiješanih u korupciju ne uključuju račune kompanija u kojima imaju vlasništvo”, navodi se u saopćenju.

  

Muhammad bin Nayef, bivši saudijski prestolonasljednik, koji je u junu uklonjen s te pozicije, navodno je posljednji član kraljevske porodice koji je na meti antikorupcijske akcije u toj državi.

Kako javljaju Reuters i Wall Street Journal, saudijske vlasti zamrzle su bankovne račune povezane s Bin Nayefom i bliskim članovima njegove porodice.

U izvještajima se navode izvori “upoznati sa situacijom”. Saudijski državni mediji također su prenijeli izvještaj Reutersa.

Deseci članova kraljevske porodice, zvaničnika Vlade i utjecajnih biznismena pritvoreni su u okviru čistke koja je počela u subotu. Uhapšeni se suočavaju s brojnim optužbama, među kojima su pranje novca i mito.

Među pritvorenima je 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko bivših ministara.

Zamrznuto je više od 1.700 bankovnih računa u Saudijskoj Arabiji, a taj broj raste.

Antikorupcijska akcija

Ovi koraci posljednji su u seriji odluka koje se smatraju pokušajem prestolonasljednika Mohammada bin Salmana da učvrsti moć nad državom i političkom i poslovnom elitom.

U subotu je kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud objavio da će njegov sin prestolonasljednik nadzirati novu antikorupcijsku komisiju koja će iskorijeniti korupciju.

Mohammad bin Salman zamijenio je rođaka Muhammada bin Nayefa na mjestu prestolonasljednika u junu.

Princ Alwaleed bin Talal, milijarder i vlasnik Kingdom Holdinga, također je među pritvorenima, kao i nedavno otpušteni ministri, poput princa Mitaaba bin Abdullaha ili šefa Nacionalne garde i ministra ekonomije Adela Faqiha.


Zamrznuti računi bivšeg saudijskog prestolonasljednika


Među poslovnim ljudima pritvorenim u istrazi, osim princa Bin Talala, jesu i Naser al-Tayyar, osnivač Al Tayyar Travela, i Amr al-Dabbagh, predsjedavajući Red Sea Internationala.

Dionice sve tri kompanije, koje su izdale saopćenja u kojima se navodi da će nastaviti normalno djelovati, pale su u utorak između devet i deset posto.

Izvor: Al Jazeera