Treba li SAD isplatiti odštetu potomcima robova?

Inicijativa tek treba da dovije širu podršku javnosti (Reuters)

Debata oko reparacija lansirana je u kongresnoj kampanji nakon što su legislatori čuli strastveno svjedočenje u kojem su izneseni stavovi za i protiv ideje o osiguravanju kompenzacije u procesu američke hitorije ropstva i rasne diskriminacije.

Zastupnica iz Demokratske stranke Sheila Jackson Lee, sponzor rezolucije, dala je zanimljiv komentar u diskusiji: “Postavljam jednostavno pitanje: Zašto ne i zašto ne sada?”

Bila je to prva kongresna rasprava na tu temu u posljednjih deset godina i dolazi kao dio širih inicijativa koje vode demokrate u cijeloj zemlji o sve većim rasnim razlikama u SAD-u.

Nekada kao tema držana na margini kongresnih interesiranja mogućnost isplate reparacija sada se tretira sa ozbiljnošću i legislatora i svjedoka iako su republikanci jasno stavili do znanja da su protiv.

Najvažniji momenat u raspravi došao je kada je pisac Ta-Nehisi Coates, autor popularnog teksta iz 2014., u kojem se bavio slučajevima reparacija, izazvao senatora Mitcha McConenella zbog tvrdnje da danas niko ko je živ nije odgovoran za odnos prema crnim Amerikancima u prošlosti.

„Nemoguće je zamisliti Ameriku bez uticaja ropstva“ rekao je Coates.

„Skoro cijelo stoljeće nakon okončanja građanskog rata Afroamerikanci su bili izloženi nesmiljenim kampanjama terora“, rekao je Coates.

Nije jasno kako bi reparacije trebale izgledati

„Žrtve tog pljačkanja još uvijek su žive i danas. Uvjeren sam da bi mnogi od njih voljei popričati sa senatorom“, dodao je.

McConel je u utorak rekao kako ne misli „da su reparacije za nešto što se desilo prije 150 godina, a za šta niko ko danas živi nije odgovoran, dobra stvar“.

Demokratski senator Steny Hoyer nazvao je reparacije „ozbiljnim pitanjem“ i rekao je da se nada da će rezolucija biti predložena za izglasavanje.

I dok je ideja reparacija dobro prošla u vrhu demokratske stranke ipak je ostala daleko od opšte podrške.

I sami panelisti, uglavnom Afroamerikanci, nisu sigurni kako bi te reparacije trebale izgledati i ko bi se njima trebao okoristiti.

U istraživanju sprovedenom 2016. godine 68 posto Amerikanaca je reklo da zemlja ne bi trebala platiti reparacije potomcima afroameričkih robova.

Otprilike osam od 10 bijelih Amerikanaca reklo je da se protivi reparacijama dok je šest od deset Afroamerikanaca reklo da podržava ideju.

Izvor: Agencije