Tranzitni centar u Tovarniku uskoro otvara vrata

U Tovarniku, na granici Hrvatske sa Srbijom, izgrađen je Tranzitni prihvatni centar za strance, koji bi krajem godine trebao otvoriti vrata za smještaj osoba koje policija zatekne u nezakonitom prelasku granice. Centar može prihvatiti 60-ak osoba, koje u njemu mogu ostati najviše godinu i pol dana.

Tranzitni centar za strance u Tovarniku bit će privremeni dom osobama koje hrvatska policija ilegalno zatekne u prelasku granice sa Srbijom.

“U žargonu, zovemo ih deportacijski centri, sukladno našem zakonu o strancima, to su prihvatni centri za strance. Njihova osnovna funkcija je ograničenje slobode kretanja u postupku prisilnog udaljenja”, objašnjava Zvonimir Vrbljanin iz Službe za nezakonite migracije Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Vrata će centar otvoriti krajem ove godine.

Općina želi zapošljavanje mještana

“Nakon što obave registraciju, stranci se smještaju u jednu od soba. Dok ne riješe svoj status, u Traniztnom centru mogu ostati maksimalno 18 mjeseci”, izvještava iz Tovarnika reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

Za 62 osobe smještaj je osiguran u 14 soba. Iz centra ne smiju izaći, a vrijeme će moći provoditi u knjižnici i kantini. Imat će i prostor za molitvu i liječničku ambulantu. Za djecu su osigurani vrtić i igrališta. U centru ce raditi 50 policajaca i 13 zaposlenika, poput kuhara, psihologa i socijalnih radnika.

U općini Tovarnik, u kojoj živi blizu 2.700 ljudi, nadaju se da će posao pronaći i neki od tristotinjak nezaposlenih mještana.

“Mi, kao lokalna samouprava, smo molili, apelirali da naši mještani rade. Kažem – pet obitelji, pet, deset, sve s ciljem da naši mještani ostanu u ovom mjestu, da ne odlaze iz naših područja”, kaže Ruža Veselčić Šijaković, načelnica Općine Tovarnik.

Slično razmišljaju i stanovnici Tovarnika, koji su solidarnost pokazali prošle godine, kada je u Hrvatsku u jednom trenutku dnevno stizalo i do 5.000 izbjeglica i migranata.

“Ne bojim se ja nikoga, ljudi se samo trebaju držati zakona”, kaže jedan mještanin.

“Ma čega bih se bojao, tu neće nitko doći. Ni Hrvati ovdje ne žele živjeti, svi bježe van”, kaže drugi stanovnik Tovarnika.

Neovisno o Schengenu i izbjegličkoj krizi

Izgradnja je koštala blizu tri milijuna eura, a najveći dio novca osigurala je Europska unija, u okviru pripreme Hrvatske za pristupanje schengenskom graničnom prostoru.

“To su objekti koji su nama potrebno neovisni o ulasku u EU i neovisno u Schengenu, ali su to i mjerila okolnosti koje se ocjenjuju prilikom schengenske evaluacije”, kaže Vrbljanin.

Isti ovakav centar izgrađen je i u Trilju, na jugu Hrvatske, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Da su Hrvatskoj potrebni, govori i podatak da, neovisno o migrantskoj krizi, u zemlju svake godine nezakonito uđe između 3.000 i 5.000 osoba.

Izvor: Al Jazeera